Ana içeriğe atla
  • Türkçe
  • English

Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından ikinci kez düzenlenen Tricontinental Konferansı 13-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Jennifer Mccoy (Gerogia State University) ve Stephen Chan'ın (SOAS) davetli konuşmacı olarak katıldıkları konferansta popülizm teması çerçevesinde Latin Amerika, Afrika ve Asya kıtalarının güncel siyasi meseleleri 10 farklı panelde ele alındı. Nijerya, İran, Hindistan, Meksika gibi ülkelerden katılımcıların yanı sıra Türkiye’nin siyaset bilimcileri de popülizm, siyasal iktisat ve bölgelerarası ilişkiler konularında araştırmalarını paylaştı.

Venezuela’nın popülizm örneği olduğuna vurgu yapan Prof. Jennifer McCoy, “Popülizmin, demokrasi, ekonomi ve halk açısından oldukça negatif sonuçları olduğunu söyleyebilirim. Popülizm ilk başladığında topluma dahil edilemeyen kesimleri dahil etmesi açısından pozitif bir hareketti. Aynı zamanda bu kesimi hem karar alma sürecinde hem de ekonomik sürece daha iyi entegre etmişti ancak devamında işler birazcık daha sarpa sardı. Popülizm ne yazık ki toplumda ayrımlaşmalara ve kutuplaşmalara sebep oluyor."  diye konuştu. 

Dünyanın bazı kısımlarının yanlış anlaşıldığını ve bu yanlış anlaşılmaları gidermek için üzerine düşeni yapmayı hedeflediğini belirten Prof. Stephen Chan da, “Eğer yatırımlar ülkeler arasıysa bu çok hoşumuza giden ve sağlıklı olan bir durum. Ancak bazen kendi başına yatırım yapan Çinli iş insanlarının yatırımlarını ve hareketlerini doğru sergilemediğini gözlemliyoruz. Bu da temsiliyet açısından kötü pozisyona düşmemize sebep oluyor. Bence en önemli yatırımlar iletişim ve ulaşıma yapılanlar. Eğer Afrika’nın iletişimini birleştirirsek ve Afrika’yı daha kaliteli iletişim ağına sokabilirsek o zaman önümüzün çok açık olacağına inanıyorum. Türkiye’nin diğer güçlere çok daha sorumlu ve olgun bir şekilde yol gösterebileceğini ve bu takdirde de örnek olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Detaylı içerik için lütfen tıklayınız