Ana içeriğe atla

COIL İklim Çalıştayı

image

Yeditepe Üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), Lomonosov Moscow State University Business School (MSUBS) ile 30 Nisan 2025 tarihinde Çevrimiçi Uluslararası Öğrenme (COIL) İklim Çalıştayı’nda iş birliği yaptı. Katılımcılar En-ROADS simülatörünü kullanarak insan eylemlerinin iklim değişikliğini nasıl etkileyebileceğini araştırdı.

En-ROADS iklim değişikliği simülatörü, MIT, Climate Interactive ve Ventana Systems tarafından ortaklaşa geliştirilen sofistike bir interaktif modeldir. Bu güçlü araç, kullanıcıların çeşitli politika kararlarının karmaşık etkileşimini ve bunların küresel sıcaklıklar ve ekolojik sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini keşfetmelerini sağlar.

COIL Çalıştayı hem Türkiye hem de Rusya’dan farklı disiplinlerden bir öğrenci grubunu bir araya getirdi. Yeditepe Üniversitesi Rektörlük dersi SUST301 Sürdürülebilir Kalkınma kapsamındaki COIL Çalıştayı’na, Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İşletme, Elektronik Ticaret ve Yönetim, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Endüstri Mühendisliği, Matematik, Tarih, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerinden öğrenciler katkı sağladı. Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Elif Erişen’e süregelen desteği ve ortağımız Lomonosov MSUBS’a iş birlikleri için teşekkür ederiz.

Her takım, tarım ve sanayi sektörlerinin temsilcilerinden çevre aktivistlerine ve ticaret örgütlerine kadar toplumun farklı bir sektörünü temsil etti. Yeditepe Üniversitesi takımlarından biri gerçek zamanlı yapay zekâ tarafından üretilen öneriler ile En-ROADS simülatörüne veri girdi. Her takım CO₂ emisyonlarını azaltmak için kendi önlemlerini önerdi ve interaktif modeli kullanarak küresel ısınmaya karşı etkinliklerini test etti.

COIL İklim Simülasyonu Çalıştayı, sırasıyla iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma konularında uzman olan Doç Dr. Barış Gençer Baykan ve Doç Dr. Ebru Tomris Aydoǧan tarafından yönetildi. Çalıştayın moderatörlüğünü Lomonosov MSUBS Ekonomi Bölümü'nden yeşil ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma uzmanı Doç Dr. Evgenia A. Shvets üstlendi.

Bir dizi müzakerenin ardından Yeditepe Üniversitesi ve Lomonosov MSUBS ekipleri, küresel sıcaklık artışını 2100 yılına kadar +2°C ile başarılı bir şekilde sınırlayan koordineli bir eylem planı geliştirdi. En-ROADS simülatörünün kullanımı, gerçek zamanlı geri bildirime olanak tanıyarak önerilerin verimliliğini göstermiş ve öğrencilerin stratejilerini buna göre yinelemelerini sağlamıştır.