Ana içeriğe atla
  • Türkçe
  • English

KEKAM 21.yüzyılda Uluslararası Göç Konferansının davetli konuşmacısı Prof. Dr. Catherine Withol de Wenden'in Milliyet gazetesine verdiği röportaj:

http://www.milliyet.com.tr/150-milyon-kisiyi-goce-zorlayacak-gundem-2761400/?fbclid=IwAR3bHdmrxnOPR_NJa3Lpz9tiLk4LO-REmf5zX6aez0rXp_emAyZDTEpDIlg

17.10.2018 01:30 | Son Güncelleme:16.10.2018-23:12

MERT İNAN İstanbul

150 milyon kişiyi göçe zorlayacak

150 milyon kişiyi göçe zorlayacak

 

 Yeditepe Üniversitesi Küresel Eğitim ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KEKAM) düzenlediği uluslararası göç konferansına katılan Uluslararası Araştırmalar Merkezi Müdürü ve Sciences Po Paris’de öğretim üyesi Catherine Withol de Wenden, Milliyet’in sorularını yanıtladı. İklim değişikliği, kuraklık ve açlığın Suriye ve Irak’ı olumsuz etkileyeceğini söyleyen Wenden, bunun da yeni göç dalgasını beraberinde getireceğine dikkat çekti. Wenden, “İklim değişikliğini etkilerinden Türkiye ve Avrupa’nın olumsuz etkilenme olasılığı çok yüksek. İklime bağlı değişimden dolayı, 2050’de 150 milyon göçmen olması bekleniyor. Göç edenler çok uzağa gitmeyecek. Göçmenler, bildikleri, yakın gördükleri kültürlere sığınacaklar. Bu açıdan Türkiye, Ortadoğu’dan göç dalgalarına uğrama riski altında” dedi. 

‘Gettolaşacak’

Göçmenlerin eğitim ve dil  sorunlarının çözülmemesi halinde dünyanın küçük küçük gettolar haline geleceğini savunan Wenden, şu tespitlerde bulundu: “Türkiye’nin özellikle bu sorunu çözebileceğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin Suriye ile Osmanlı’dan dolayı ortak bir kültürü var ve dolayısıyla bu sorunun çözülmesinde etkili oluyor. AB, Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmedi. Suriyeli sığınmacılar için 6 milyar dolarlık bir yardım yapıldı ancak bunun dışında verilen sözler unutuldu. Fransa’ya giden Suriyeli mültecilerin yüzde 95’i vatandaşlık aldı. Ancak Türkiye ile kıyas bile yapılmayacak kadar az sayıda göçmen Fransa’ya gitti. Sığınmacıların gittikleri her ülkede entegrasyon sorunu yaşıyor. Bu konuda en büyük sorun eğitim. Göçmenlere daha çok özel eğitim alanı yaratılmalı. Ancak bu sayede adaptasyon sağlayabilirler. Göçmenlerin ikinci en büyük sorunu ise gittikleri ülkenin dilini bilmemeleri. Dili öğrenmemek, adaptasyon sorununu katlıyor. Bu kez toplumdan izole olmaya bağlı mikro ırkçılık gibi büyük sorunlara yol açıyor. Türkiye özelinde konuşacak olursak, ülkeniz bu sorunların çözümüyle ilgili büyük bir politik tavır sergiliyor. Avrupa ülkelerine göre kıyasladığımızda Türkiye gerçekten hem mültecileri karşılama konusunda çok hoşgörülü, hem de sorunların çözümü konusunda çok istekli.”