Lojistik Yönetimi, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar malzemelerin, hizmetlerin ve bilgi akışının etkili ve verimli bir şekilde hareketinin planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesidir. Ülkemizde lojistik sektörünün gelişmesine paralel olarak, lojistik ve taşımacılık konusunda uzmanlaşmış insan gücüne ihtiyaç da artmıştır ve giderek de artmaktadır. Bu ihtiyacı gören üniversitemiz, 2001 yılında "Lisans" düzeyinde eğitim veren "Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık" Programını başlatmıştır. 2020 yılında bölüm, "Lojistik Yönetimi" adını almıştır. Bu eğitimden amacımız, lojistik ve taşımacılık sektörü ile üretici ve ticari işletmelerin lojistik konularının yönetimi için insan gücü yetiştirmektir.
"Lojistik Yönetimi" bölümü, sektör ile yakın ilişkide bulunarak, sektörün elde ettiği deneyimleri öğrencilerin gelişmesi için kullanır. Lojistik Yönetimi Bölümünün bir de uzmanlık alanı vardır. Bölümümüz, öğrencilere sunulan seçmeli dersler ile istedikleri lojistik yönetimi alanlarından birinde uzmanlaşmalarına olanak sağlamaktadır.
Bölüm programının disiplinler arası niteliği vardır. Öğrenciler, mesleki bilgilerin yanında, işletme ve ticari bilgiler ve en az iki yabancı dil bilgisi ile donatılmaktadır. Bu özellik, öğrencilerin mezun olduklarında istihdam alanlarını çeşitlendirmekte ve uluslararası piyasalarda çalışma imkanını geliştirmektedir. Mezunlarımız, hedef alınan ulusal ya da uluslararası lojistik ve taşımacılık kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi, üretim işletmelerinin "Tedarik Zinciri" yönetimini gerçeklestiren departmanlarında istihdam edilebilirler, bu bölümleri yönetebilirler. Bu nedenle, mezunlar için geniş bir çalışma ve iş imkanı bulunmaktadır.
Lojistik yönetimi programı, globalleşen ekonomik ortamda, kendilerini uluslararası lojistik ve taşımacılık konularında geliştirmek isteyen, bu sektörde etkin bir kariyer yapmak isteyenler için uygun bir eğitim alanıdır. Hızla gelişen Türkiye lojistik sektörü, bu alanda yetişen kişiler için geniş fırsatlar sunmaktadır. Sektör için yetişmiş insan gücüne talep büyüktür. Ayrıca yasal bir düzenleme ile, taşıma ve lojistik faaliyetlerde bulunan kuruluşların, İhtisas diplomalı yöneticiler tarafından yönetilmeleri zorunluluğu getirilmiştir.
Üniversitemizin olanakları ile farklı bölümlerindeki öğrenciler, bölümümüzde yan dal veya çift ana dal yapma imkanı bulacaklardır. Mezunlar, lisansüstü akademik kariyer yapabilirler. Bu sektörde kendi işlerini kurmak isteyenler için ise lojistik yönetimi eğitimi, ilave bir avantaj sağlamaktadır.Ülkemizin jeostratejik olarak konumu, dünya tedarik zincirindeki önemini özellikle son yıllarada çok öne çıkarmıştır. Türkiye genelinde kurulan ve kurulmakta olan lojistik köylerdeki orta ve üst düzey yönetici ihtiyacı da buna eklendiğinde, Lojistik Yönetimi önemini her zaman koruyacak bir faaliyet alanı olacaktır.
Lojistik yönetimi bölümü, küresel alanda tüm gelişmeleri yakından takip ederek hem lojistik hem de bilişim alanında öğrencilere en iyi olanakları sağlayan bir bölüm olmayı hedefler. Sektörde çalışabilecek şeffaf, güvenilir ve alanında stratejik çözümler üretecek yüksek standartlarda personeller yetiştirmek bölümün en önemli vizyonudur. Analitik düşünebilen ve sorunlar karşısında çözümcü yaklaşmayı bilen yöneticiler ve personeller yetiştirerek küresel pazarda lojistik sektörünün önemini arttırma hedeflenir. Bölümün her zaman canlı kalması için sektöre yepyeni personeller kazandırma en temel hedefler arasındadır.
Lojistik yönetimi bölümünün temel amacı, modern eğitim sistemleri ile taşımacılık ve depolama alanlarında pratik, çok yönlü, teknolojiyi iyi kullanabilen, yabancı dil bilgisi yüksek bireyler yetiştirmektir. Bölüm, kendi öğrencilerine hem bilişim alanlarında hem de mesleki alanlarda yeterli eğitimler vererek iş hayatına bir adım önde başlama olanağı sunmayı hedefler. Entegre lojistik çözümleri konusunda bilinçli bireyler yetiştiren bölüm, yarınına en iyi şekilde yön verebilecek standartlarda çalışanlar yetiştirir. Küresel ticaretin gelişmesine en önemli katkıları sunacak olan mezunların, tedarik zincirinde sağlam bir halka olması için stratejik çözüm ortakları yetiştirmek en önemli hedeftir. İşletmelerin tedarik alanında çalışacak yüksek performansa sahip bireyler yetiştirilmesinde ve ticari işletmelerin verimliliklerinin en üst düzeyde tutulmasında önemli amaçlar edinen bölüm, toplumsal kalkınma amacı ile de öğrencilerine sosyal sorumluluk duygularını aşılamayı kendine görev edinir.
Lojistik, küreselleşen dünya üzerinde ortak pazarlara daha rahat girme imkânı yaratma amacı ile deniz, hava ve kara ulaşımında birçok firmaya hizmet vermeyi amaçlar. Bu alanda hizmet veren birçok firmanın daha geniş kitleye hitap edebilmesi ve standartlarını yükseltebilmesi için alanında yetişmiş personellere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın karşılanmasında "Lojistik Yönetimi Bölümü", gerekli tüm eğitimleri vererek sektörün ihtiyaçlarına yanıt verir.
İktisadi ve İdari Bilimler bünyesinde yer alan lojistik yönetimi bölümü, hem üretici hem de ticari işletmelerin ihtiyaç duyduğu insan gücünü en iyi şekilde yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür. Bu bölümün öğrencisi olmak isteyen adayların ilgili okulların eşit ağırlık bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Çok geniş alanda iş olanakları sunulan bölümde kişiler farklı sektörlerde çalışma olanağına sahiptirler. İşletmelerde görev alan lojistik personellerinin anahtar görevi, işlerin düzenli, verimli ve güvenli şekilde yürütülmesini sağlamak, depolama ve mal dağıtımı konularını belli bir program dahilinde yürütmektir. Bununla birlikte firmaya gelen siparişlerin zamanında hazırlanması ve ilgili yerlere gönderilmesi de yine bu alanın görev tanımları içerisindedir. Çalışabilecekleri alanlar içerisinde uzman dağıtım şirketleri, limanlar ve büyük depolar, üretici firmalar, ticari organizasyonlar ve perakende usulü çalışan işletmeler yer alır. Çok geniş bir alanda çalışma olanağı bulan bölüm mezunları ilgili sınavlara girerek kamu sektöründe çalışma imkânına da sahip olabilirler. Lojistik taban puanları üzerinde sıralaması olan adayların tercih listesinde bulundurması gereken bölümlerden biridir.
Puan Türü -Puan | Genel Kontenjan | Yerleşen | En Düşük Puan | En Yüksek Puan |
EA-Burslu | 7 | 7 | 399,0109 | 429,9964 |
EA- % 50 | 42 | 42 | 282,9692 | 326,2815 |
Lojistik yönetimi bölümü, işletmelerde daha güvenli bir dağıtım oluşturmak adına son derece önemlidir. Ürünlerin üretim sürecinin bitiminden başlayarak tüketiciye ulaştırılmasına kadar çok geniş bir alanda hizmetin verildiği alandır. Bu alanda eğitim almak kişilerin daha organize çalışmasına olanak tanıdığı gibi özel sektördeki dağıtım kanallarının ve depolama faaliyetlerinin profesyonel şekilde yürütülmesini de sağlar. Üretimden sonra depolama, ürünlerin araçlara sevki, ilgili yerlere ulaştırılması ve gidilen yerde gerektiğinde yeniden depolama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gibi alanlarda hizmet veren personeller alanlarında en iyi eğitimleri alırlar.
Küreselleşen dünyanın önemli bir alanı olan ticaret sektöründe işleyişin hızlı yürümesi için lojistik yönetimi bölümü mezunlarına büyük bir ihtiyaç vardır. Küresel anlamda sınırların yavaş yavaş ortadan kalkması bu kişilerin yurtdışı bağlantılı olarak çalışmasını da zorunlu hale getirir. Eğitim süresince öğrenciler kendi alanlarında kullanmaları gereken her bilgiyi öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda teknolojiyi yakından izlemeyi, bu gelişmeleri iş hayatına uyarlamayı ve modern sistemlerle çok daha iyi standartlarda hizmet vermeyi öğrenirler. İşini geliştiren ve her zaman yeniliklere açık bireyler yetiştiren bölüm, öğrencilerin alanında uzman lojistik personelleri olmalarına yardımcı olur.
Eğitimler sırasında temel giriş derslerini alan öğrenciler diğer sınıflarda tamamen mesleğe yönelik olarak eğitimler alırlar. Depolama, entegre ve lojistik kavramlarının en iyi şekilde ifade edildiği derslerde öğrenciler kendi bölümlerini en ince detayına kadar öğrenme imkanı bulurlar. Lojistik Hukuku ve Bilgi Teknolojileri gibi derslerin ağırlıkla verildiği bölümde aynı zamanda İngilizce dil eğitimlerinin de başarı ile alınması sağlanır. İkinci bir dili de eğitim süresince öğrenen öğrenciler bölümlerinden tam donanımlı şekilde mezun olurlar. Bunlara ek olarak yaz dönemlerinde staj programları ile eğitimleri desteklenen bölüm öğrencileri, dönem içerisinde öğrendikleri teorik dersleri pratikte de uygulama imkanı bulurlar. Program süresince her öğrencinin iki yabancı dili öğrenmesi ve iki farklı yerde staj yapmaları zorunludur.
Lojistik yönetimi bölümü mezunları için iş olanakları bakımından geniş bir sektör dağılımı vardır. Mezunlar hem ulusal hem de uluslararası alanda faaliyet gösteren birçok ticaret ve üretim işletmesinde iş bulma fırsatına sahiptir. Kendi alanlarında lojistik ve depolama personeli olarak çalışabilecek olan öğrenciler zamanla çalıştıkları kurumda orta ve üst düzey yöneticilik kadrolarında görev alabilirler.
Özel bir firmada deneyim kazanan mezunlar ilerleyen süreçte kendi lojistik firmalarını kurarak daha yüksek bir kariyer hedefi belirleyebilirler. Bununla birlikte firmalarda satın alma bölümlerinde görev alabilir ya da akıllı depolama ve dağıtım birimlerinin aranan kişilerinden biri olabilirler. Gümrük firmalarında kariyerlerine devam edebilecek olan bölüm mezunları aynı zamanda üretici firmalarda, limanlarda, depolarda ve perakendecilerde çalışma olanağı elde edebilirler.
Lojistik bölümü mezunları yabancı dile hakim olduklarında yurtdışındaki firmalarda da görevler alabilir ve uluslararası alanda kariyer olanaklarını elde edebilirler. Bölümden mezun olanlar aynı zamanda memur seçme sınavlarına girerek kendi alanlarında ya da farklı alanlarda devlet kadrosunda çalışma olanağına da sahip olabilirler. Mezun olan adayların büyük bir çoğunluğu özel sektörde aradıkları kariyer hedeflerini yakalamış kişilerdir.
Yeditepe Lojistik yönetimi mezunlarının çalıştığı şirketler DHL, CEVA Lojistik, Ekol Lojistik, UPS, FedEx, Maersk vb. olarak sıralanmaktadır.
İyi bir Lojistik Yönetimi Bölümü sıralama puanı ile üniversiteye kabul edilen öğrenciler aynı zamanda çift ana dal ve yan dal olanaklarından da yararlanabilirler. Bu programlar ile farklı alanlarda da beceriler kazanan öğrenciler kariyer hayatlarını profesyonel anlamda şekillendirme imkanı bulurlar. Aldıkları eğitimler sonrasında öğrenciler “Yan Dal Sertifikası”na hak kazanırlar. Çift Ana Dal ve Yan Dal hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Çift Ana Dal ve Yandal Kayıt formu için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Yeditepe Üniversitesi Lojistik Kulübü, Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü’nde öğrenim gören bir grup girişimci ruhlu öğrenci ve Güvenç Arca tarafından 2006 yılında kurulmuştur. Bu yılı kurulum aşamasında geçen Lojistik Kulübü, son yıllarda yaptığı atımlarla birçok kesimin dikkatini çekmiştir. Özellikle 2007 yılından sonra tekrar yapılanan Yeditepe Üniversitesi Lojistik Kulübü, 2008 yılına gelindiğinde altın çağını yaşamaya başlamıştır. Bu dönemde, yaptığı çalışmalarla; okulumuzun “en aktif kulüp” sıralamasına girmiş, sektörel ilişkilerini sağlamlaştırmış, farklı lojistik kulüplerinin dikkatini çekmiş, lojistik sektörünün önemli şirket ve kurumlarının takdirini kazanmıştır. Çalışmalarına güçlü bir ivme ile devam eden Lojistik Kulübü, gerçekleştirdiği aktivitelerle lider bir kulüp olmaktadır.