Ana içeriğe atla
  • Türkçe
  • English

Kamu Yönetimi mezunu KPSS’ye girmeli midir?

Kariyer planlamasını kamu kurum ve kuruluşlarında yürütmek isteyen kamu yönetimi bölümü mezun öğrencileri KPPS’ye girmesi gerekmektedir.Kamu personeli seçme sınavı (KPSS) aracılığıyla devlette A kadro dediğimiz idari kadrolar ile B kadro dediğimiz alt kadro memuriyetler bölümün çalışma alanlarını oluşturmaktadır. A kadro memuriyetlerden bu bölüm için en yaygın bilineni kaymakamlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölüm mezunları bununla beraber birçok bakanlık ve bakanlığa bağlı kuruluşta idareci, uzman, denetçi, müfettiş vb. olarak çalışma imkanına sahiplerdir. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.

Kamu Yönetimi Bölümünde Staj zorunlu mudur?

Bölümümüzde Staj dersi zorunludur ve güz ve bahar dönemlerinde açılmaktadır. Staj süresi 40 iş günüdür.  Bölüm Staj koordinatörü, Kariyer ofisi aracılığıyla staj süreçlerini takip etmektedir. Öğrencilerimiz kamu kurumlarında, özel şirketlerde, sivil toplum kuruluşlarında staj yapmaktadırlar

Kamu Yönetimi Bölümünde Erasmus fırsatım var mıdır?

Kamu Yönetimi Bölümü, Erasmus değişim program kapsamında yurtdışından farklı üniversitelerden pek çok öğrenciyi ağırlamakta ve bu üniversitelere öğrencilerini göndermektedir. Bölümümüzün Karşılıklı anlaşmamız olan üniversitelerin güncel listesi için

https://iibf.yeditepe.edu.tr/tr/kamu-yonetimi web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kamu Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri alan dersleri dışında hukuk, iktisat ve üniversite derslerini almak zorundadır. Seçmeli alan ve serbest seçmeli dersler de programa dahildir. Öğrencilerimiz 4 dönemde 46 ders alarak mezun olmaktadır. Ayrıntılı bilgi için; https://iibf.yeditepe.edu.tr/tr/kamu-yonetimi/dersler web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kamu Yönetimi okurken ilgi duyduğum alanlarda ders alabilir miyim?

Evet. Öğrencilerimiz serbest seçmeli derslerinde ilgi duydukları alanda talep ettikleri dersleri alabilirler. Müfredatımızın %25’ini seçmeli dersler oluşturmaktadır. Öğrencilerimiz Almanca, Fransızca, Çince, İspanyolca, Rusça, Korece gibi yabancı dil derslerini de seçmeli olarak alabilirler.

Kamu Yönetimi Bölümünün Amacı Nedir?

Kamu yönetimi bölümü adından da anlaşılabileceği gibi kamunun veya yaygın anlayışla devletin yönetimi ile ilgili kurum ve yapılarda görev almak üzere eleman yetiştiren, siyaseten ve sosyolojik olarak bu alanlarda araştırmalar yapan bir lisans programıdır. Bölümün amacı siyaset, hukuk, ekonomi ve sosyal olaylar üzerine araştırma yapmak, bu alanlarda devlet görevlisi ve yönetici yetiştirmek, var olan siyasi sistemleri ve bunların hukuksal ve ekonomik yanlarını incelemek olarak sıralanabilir.

Kamu Yönetimi Bölümünün avantajları nelerdir?

Kamu Yönetimi Bölümü;

  • Çok-disiplinli yapısı nedeniyle mezuniyet sonrasında öğrencilerin önünü açarak, mezun öğrencileri tek bir kariyer patikası dışına çıkarmaktadır.
  • Bireyin kendisini geliştirmesine olanak sağlamaktadır.
  • Hayata daha geniş bir perspektiften bakmanızı sağlayabilecek olması
  • Sosyal bilimlerin önemli merkezlerinden birisi olması
  • İdari ve bilimsel donanımı ile ekonomiye, siyasete ve iş hayatına etki edecek konularda birikim sağlaması

nedeniyle çeşitli avantajlara sahip konumdadır.

Kamu yönetimi bölümünde teorik çerçevenin ağırlığı fazla olduğuna göre, sahayla ilişkisi ne durumdadır?

Bölümümüz staj uygulamasının kurumsallaşmış olduğu, üniversite içinde de takdir gördüğü, iş yaşamına dönük güçlü ve iddialı bir zemindedir. Yerel Yönetimler de ortak proje ve çalışmalarımız sonucu öğrencilerimiz çeşitli becerileri uygulamada kazanmaktadır. Sosyal Sorumluluk Projeleri dersi ile de sivil toplumla birlikte sahada özgün çalışmalara yürütmektedirler.

Pandemi sonrası kamu yönetimi nasıl biçimlenecektir?

Otomasyonun artması, teknolojinin ilerlemesi, emek yoğun istihdamı etkilemektedir; Kamu Yönetimi, dijital alandaki etkileşimden yararlanarak, e-yönetim yüzeyini deneyimleyen bir altyapı ortaya koymakta ve uygulamada yaşama geçirecek bir eğitim zeminini ifade etmektedir. 

Kamu yönetimi mezunu hangi alanda yüksek lisans yapabilir?

Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İşletme, İktisat, Kentleşme ve Çevre, Yönetim Bilimler vb. gibi birçok alanda yüksek lisans yapabilmektedir.

İklim değişikliği ve yerel yönetim ilişkisi nedir?

Halka en yakın yönetimler olduklarından yerel yönetimler iklim değişikliği mücadelesinde verimli politikaların belirlenmesi ve uygulanmasında etkili rol oynamaktadır.