Ana içeriğe atla

Turizm İşletmeciliği Bölümü Sıkça Sorulan Sorular

Yeditepe Üniversitesi olarak tanıtım dönemlerimizde aday öğrencilerimizi okulumuz yerleşkesinde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız. Bu sayede gerek yerleşkemizin olanaklarını gezerek görebilir gerekse bölümümüz hakkında detaylı bilgiyi elde edebilirsiniz.

Turizm İşletmeciliği Bölümümüz eşitağırlık (EA) puan türü ile öğrenci almaktadır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan lisans programlarından biri olan Turizm İşletmeciliği Bölümümüzün eğitim süresi sekiz yarıyıl olmak üzere dört yıldır.

  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesindeki Turizm İşletmeciliği Bölümümüz, ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan turizm ve onunla ilişkili tüm sektörlere donanımlı profesyonel yönetici ve girişimci adayları kazandırma amacını taşımaktadır.
  • İnsan ve hizmet kalitesinin sektörün odak noktası olması, turizm sektörü çalışanlarının teknik bilgi ve beceriler ile etkin iletişim yeteneğine sahip olmalarını gerekli kılmaktadır. Eğitim programımız bu çerçevede yönetim, ağırlama, davranış bilimleri, pazarlama, psikoloji, gastronomi ve müşteri ilişkilerini kapsayan farklı disiplinlerden derslerin entegrasyonu ile oluşturulmuştur.an farklı disiplinlerden derslerin entegrasyonu ile oluşturulmuştur.

Turizm İşletmeciliği Bölümümüzde ilk yılda Matematik, İktisat, Akademik İngilizce, Turizm Coğrafyası ve Turizm Endüstrisine Giriş gibi temel dersler verilmektedir. Daha sonraki yıllarda Türk Dili, İstatistik, Hizmet Pazarlaması, Finansal Yönetim, Turizm Hukuku gibi uzmanlık derslerinin yanı sıra seçmeli dersler de verilmektedir.

Turizm İşletmeciliği Bölümümüzde dört ayrı kulvar üzerinde eğitim verilmekte olup; turizmin (i) Konaklama (Otelcilik-Hospitality), (ii) Ulaştırma (Havacılık-Transport), (iii) Satış-Pazarlama-Dağıtım (Sales-Marketing-Distribution) ve (iv) Destek Hizmetleri (Support Logistics) boyutları mezuniyet sonrası istihdam çeşitliliği ve fırsatları yaratmaktadır.

Turizm  İşletmeciliği Bölümümüzün temelini oluşturan sektörel deneyimli akademik kadromuz sayesinde eğitimimiz, sınıf içi uygulamalar, vaka çalışmaları ve sektörden misafir konuşmacılar ile desteklenmektedir.

Öğrencilerimizin edindikleri yönetsel ve mesleki teorik bilgileri kariyerlerinde başarı ile uygulayabilmeleri için yoğun bir staj programı (10 hafta yaz stajı ve 15 hafta dönem stajı olmak üzere toplam 25 hafta) uygulanmaktadır. Bu yoğun staj programları sayesinde birçok öğrencimiz henüz öğrenciyken staj yaptığı şirketlerden iş teklifi almakta; mezuniyet sonrası iş arama dönemini yaşamadan mezun olur olmaz iş hayatına atılmaktadırlar.

Turizm İşletmeciliği Bölümü olarak bünyesinde bulunduğumuz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içi ve diğer fakültelerin bölümleri ile geniş çift ana dal ve yan dal olanaklarına sahip olan öğrencilerimiz, Erasmus ve Exchange programlarına da katılabilmektedirler.

İlk kurulduğu günden beri kendisini sürekli geliştiren Turizm İşletmeciliği Bölümümüz, merkezi Paris'te bulunan Dünya Turizm Endüstrisi Profesyonelleri Derneği SKAL'ın Türkiye chapter'ının 980 üyesinin oyları ile "Turizm Oscar"ı olarak kabul edilen "Turizm Eğitiminde Kalite" ödülü "Skalite"yi, katıldığı 2011 ve 2013 yıllarında iki kez kazanmıştır.

Turizm işletmeciliği Bölümü öğrencilerimiz dördüncü yarıyılı tamamladıklarında 10 hafta yaz stajı ve sekizinci yarıyılda 15 hafta dönem stajı yapmak zorundadırlar. Mezun olduklarında toplam 25 haftalık iki stajı tamamlamış olup sektör deneyimi kazanmış olmaktadırlar.

Turizm işletmeciliği Bölümümüzdeki öğrencilerimizin seçeceği staj yerinin turizm sektörü ile ilgili işletmelerden olması gerekmektedir. Öğrencilerimiz çoğunlukla dünyaca ünlü, uluslararası beş yıldızlı otel zincirlerinde veya havayolu şirketlerinde staj yapmaktadırlar. Seyahat acenteleri ve turizm sektörüne hizmet sağlayan destek hizmetleri şirketlerinde de staj yapma şansına sahiptirler.

Turizm İşletmeciliği Bölümümüzde öğrencilerimiz dilerse kendileri staj yeri bulabilmektedirler. Staj yeri bulma konusunda sorun yaşayan öğrencilerimize, otel ve firmaların stajyer talepleri doğrultusunda, akademisyenlerimiz tarafından destek sağlanmaktadır.

Sektörde yer alan otel ve firmalar staj dönemleri yaklaşırken stajyer ihtiyaçlarını bölümümüze bildirmektedirler. Turizm  İşletmeciliği Bölümü olarak söz konusu otel ve firma stajyer ihtiyaçlarını öğrencilerimizle paylaşarak staj yeri bulma konusunda destek vermekteyiz.

Turizm İşletmeciliği öğrencisi olarak zorunlu stajınızı yurt dışında yapabilirsiniz. Bunun için Erasmus programının sunduğu staj imkanlarından yararlanabilir veya "Work and Travel" gibi organizasyonların aracılığı ile zorunlu stajınızı yurt dışında yapabilirsiniz.

Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencilerimiz, bünyesinde yer aldığımız İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde bulunan bölümler ve diğer fakültelerin belirli bölümleri ile çift ana dal / yan dal yapma imkanına sahiptir.

Çift ana dal programı, her iki ana dalın mezuniyet için gerekli toplam kredi saatlerini ve bu programların diğer gereklerini yerine getirmek koşuluyla, ana dal programının toplam kredisine ek olarak en az 30 kredilik ders yüküne sahip olması gerekir. Çift ana dal programına, kayıtlı olunan programın (Turizm İşletmeciliği) en erken üçüncü ve en geç beşinci yarıyılında başvurulabilir.

Bir öğrencinin çift ana dal başvurusunun kabul edilebilmesi için:

  • Başvurduğu döneme kadar kayıtlı bulunduğu ana dal programında (Turizm İşletmeciliği) almış olduğu derslerin tümünü başarı ile tamamlamış olması
  • Çift ana dal programı için başvuru anında ana dal programındaki (Turizm İşletmeciliği) genel not ortalamasının (CGPA) en az 3.00 (Çap programına burslu başlamak için öğrencinin genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 3.25) olması

Çift ana dal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere yerleştirme puanına sahip olunması gerekir.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde, öğrencinin yetenek sınavında da başarılı olması gerekir.

Aynı anda birden fazla ikinci ana dal programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci ana dal diploma ile yan dal programına kayıt yapılabilir. Çift ana dal programındaki öğrenci, ana dal programında yükseköğretim kurumu içinde geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci ana dal diploma programına yatay geçiş yapabilir.

Çift ana dal öğrenimi süresince öğrencinin ikinci ana dal genel not ortalaması (CGPA) bir defaya mahsus olmak üzere 2.50’ye kadar düşebilir. Genel not ortalaması (CGPA) ikinci kez 2.50’nin altına düşen öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir. Çift ana dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci ana dal programından kaydı silinir.

İkinci ana dal programından mezun olabilmek için ikinci ana dal genel not ortalamasının (CGPA) en az 2.70 olması ve programların mezuniyet koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Çift ana dal programına devam eden öğrenciye ikinci ana dal diploması devam ettiği birinci ana dal programından mezun olması halinde verilir. Ana dal programını tamamlayan, ancak ikinci ana dal programından eksikleri kalan öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci ana dal diploma programının bulunduğu fakültenin yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl uzatılabilir. Ancak kredi yükünün yoğun olduğu çift ana dal programlarında uzatmaya gerek duyulması halinde ilave bir iki yarıyıl daha uzatma verilebilir. Kayıtlı bulunduğu lisans programından mezuniyet hakkını elde eden ve çift ana dal lisans programını tamamlayan öğrenciye ikinci bir lisans diploması verilir.

Yan dal programının, ana dal derslerine (Turizm İşletmeciliği) ek olarak en az 21 kredilik ders yüküne sahip olması gerekir. Yan dal programına, kayıtlı olunan programın (Turizm İşletmeciliği) en erken üçüncü ve en geç altıncı yarıyılında başvurulabilir.

Bir öğrencinin yan dal programına kabul edilebilmesi için:

  • Başvurduğu döneme kadar kayıtlı bulunduğu ana dal programında (Turizm İşletmeciliği) almış olduğu derslerin tümünü başarı ile tamamlamış olması
  • Yan dal programı için başvuru anında ana dal programındaki (Turizm İşletmeciliği) genel not ortalamasının (CGPA) en az 2.50 olması gerekir.
  • Burslu yan dal yapabilmek için de başvuran öğrencilerin not ortalamaları 4 üzerinden 3.00 olması şartı aranır. 

Aynı anda birden fazla ikinci ana dal programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci ana dal diploma ile yan dal programına kayıt yapılabilir. 

Öğrencinin yan dal programına devam edebilmesi için ana dal programındaki (Turizm İşletmeciliği) genel not ortalamasının (CGPA) en az 2.30 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yan dal programından kaydı silinir. Yan dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin yan dal programından kaydı silinir. Yan dal sertifikası alabilmek için ana dal (Turizm İşletmeciliği) genel not ortalamasının (CGPA) en az 2.30 olması gerekir.Yan dal programına devam eden öğrenciye yan dal sertifikası, devam ettiği birinci ana dal (Turizm İşletmeciliği) programından mezun olması halinde verilir. Ana dal programını (Turizm İşletmeciliği) tamamlayan, yan dal programından eksikleri kalan öğrencilerin öğrenim süresi yan dal programının bulunduğu fakültenin yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl uzatılabilir. Kayıtlı bulunduğu lisans programından (Turizm İşletmeciliği) mezuniyet hakkını elde eden ve yan dal programını başarı ile tamamlayan öğrenciye ise yan dal sertifikası verilir.

Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencilerimiz Avrupa, Amerika, Kanada üniversiteleri ile yapılan anlaşmalarla akademik eğitimlerini tamamlarken, uluslararası iletişim becerilerini pekiştirip farklı kültürleri tanıma olanağı elde etmektedirler.

Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencilerimiz mezuniyet sonrasında uluslararası zincir otellerde, havayolu şirketlerinde, seyahat planlama şirketleri ve acenteler başta olmak üzere bir çok sektörde iş bulma imkanına sahiptirler.

Turizm işletmeciliği meslek elemanlarının başlıca görevleri; müşterinin beklenti ve ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları karşılamak için yöntemler geliştirerek uygulamaktır. Sektördeki branşlara göre; Ön Büro Hizmetleri kapsamında rezervasyon, otele giriş-çıkış işlemleri vb.; Kat Hizmetleri kapsamında odaların tertip, düzen ve temizliği ile müşteri hizmetlerinin yerine getirilmesi; Servis Hizmetleri kapsamında yiyecek, içecek vb. servis hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi görevleri yürütürler. Ayrıca çalışılan işyerlerine göre değişiklikler göstermekle beraber mutfak, bar, muhasebe, satın alma, pazarlama ve satış departmanlarında yöneticilik görevleri de vardır.

Konuyla alakalı detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız. 

Bir öğrenci ancak bir burs olanağından faydalanabilir; birden fazla burs hakkını elde eden öğrenci için en yüksek burs olanağı geçerlidir.

Bir öğrenci ancak bir burs olanağından faydalanabilir; birden fazla burs hakkını elde eden öğrenci için en yüksek burs olanağı geçerlidir.

Turizm İşletmeciliği sektöründe çalışmak isteyenlerin sosyal yönleri kuvvetli ve dinamik bireyler olmaları gerekmektedir. Müşterilerle sürekli etkileşim içinde olunan bir meslek için; insanlarla iyi iletişim kurabilmek, kendine güvenmek, güçlükler karşısında şaşırmamak, çabuk ve doğru kararlar alabilmek, sabırlı, nazik ve anlayışlı olabilmek çok önemlidir. Bu gibi özelliklere sahip bireyler turizm ve otel işletmeciliği sektöründe başarılı olmaktadırlar.

Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencilerimiz üniversite eğitimleri boyunca, gerek edindikleri yönetsel ve mesleki teorik bilgilerini iş ortamında uygulayabilmeleri gerekse mezuniyet sonrası iş bulmalarını kolaylaştırmak açısından, yoğun bir staj programından geçmekte ve sektörü tanırken kendilerini de sektöre ve sektör profesyonellerine tanıtma imkanı bulmaktadırlar. Bu sayede birçok öğrencimiz henüz öğrenciyken staj yaptığı şirketlerden iş teklifi almakta; mezuniyet sonrası iş arama dönemini yaşamadan mezun olur olmaz iş hayatına atılmaktadırlar.

Turizm İşletmeciliği Bölümünden mezun olduktan sonra işletme, turizm ve ulaştırma gibi alanlarda yüksek lisans yapılabilmektedir.

Konuyla alakalı detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Konuyla alakalı detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız