Ana içeriğe atla

Turizm İşletmeciliği Bölümü

Program Türü: Lisans
Dil: İngilizce

Yeditepe Üniversitesi, öğrencilere inovatif bir eğitim sunma hedefiyle, bölüm başkanımız Doç. Dr. Murat YÜCELEN,  bölümümüzün tanıtımına yönelik olarak hazırladığı video ile hem mevcut öğrencilerimize hem de potansiyel adaylarımıza kapsamlı bir bakış sunuyor.

Videoda, Yeditepe Üniversitesi'nin turizm alanındaki eğitim yaklaşımı, müfredata dahil olan dersler, uygulamalı eğitim imkanları ve iş dünyası ile yapılan iş birliği projeleri detaylı bir şekilde ele alınıyor. Ayrıca, öğrencilerin mezuniyet sonrası kariyer fırsatları hakkında da bilgi veriliyor.

Bölümümüz sadece teorik bilgileri değil, aynı zamanda pratik deneyimleri de ön planda tutarak öğrencilerini sektörün dinamiklerine en iyi şekilde hazırlamaktadır. Tanıtım videosu, bölümü keşfetmek ve Yeditepe Üniversitesi’nin sunduğu avantajları görmek isteyen herkes için harika bir fırsat sunuyor.

Tüm bu bilgiler ışığında, turizm sektöründe kendine güvenen, yenilikçi ve lider bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Yeditepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü, geleceğin turizm profesyonellerini bekliyor.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesindeki Turizm İşletmeciliği Bölümümüz, ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan turizm ve onunla ilişkili tüm sektörlere donanımlı profesyonel yönetici ve girişimci adayları kazandırma amacını taşımaktadır.

Bölümümüz birçok yönü ile benzer programlardan ayrılmaktadır. Akademik kadromuz sektörün önde gelen kurumlarına uzun yıllar başarıyla hizmet vermiş, sektörde ekol sayılabilecek, bağlantıları güçlü bir eğitimci kadrosundan oluşmaktadır.

Öğrencilerimiz, kendilerini sadece otel işletmeciliği alanında geliştirmekle kalmayıp turizmle ilgili birçok sektör hakkında bilgili ve donanımlı bir şekilde bölümümüzden mezun olmakta; seyahat planlamasından havayolu hizmetlerine, lojistikten otel yönetimine kadar pek çok alanda uzmanlaşma imkânına sahip olmaktadırlar.

Bölüm programımızda dört alan kapsamında eğitim verilmekte olup, turizmin boyutları olan:

  1. Konaklama (Otelcilik-Hospitality)
  2. Ulaştırma (Havacılık-Transport)
  3. Satış, Pazarlama, Dağıtım (Sales, Marketing, Distribution)
  4. Destek Hizmetleri (Support Logistics)

Mezuniyet sonrası istihdam çeşitliliği ve fırsatları yaratmaktadır.

Sektörel deneyimli akademik kadromuz sayesinde sınıf içi uygulamalar, vaka çalışmaları, seminer, fuar, havaalanı ve otel gezi turları sektörden yerli ve uluslararası misafir konuşmacılar ile desteklenerek öğrencilerimize gerçek ortamlarında turizmi öğrenme ve anlama imkanı sağlanmaktadır.

Gerek edindikleri yönetsel ve mesleki teorik bilgilerini iş ortamında uygulayabilmeleri, gerekse mezuniyet sonrası iş bulmalarını kolaylaştırmak açısından staj programları uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz, bu sayede sektör temsilcileri ile tanışma olanağı bulurken mezun olmadan iş teklifi alabilmektedirler.

Öğrencilerimizin iş yaşamlarında rekabet üstünlüğü kazanmasını sağlamak amacıyla, eğitim dilimiz olan İngilizcenin yanı sıra dileyen öğrencilerimiz ikiden fazla yabancı dil öğrenme fırsatına sahiptir.

İlk kurulduğu günden beri kendisini sürekli geliştiren Bölümümüz, merkezi Paris’te bulunan Dünya Turizm Endüstrisi Profesyonelleri Derneği SKAL’ın ülkemizdeki temsilcisi Türkiye SKAL Kulüpleri Federasyonu'nun 980 üyesinin oyları ile “Turizm Oscar'ı” olarak kabul edilen “SKALİTE” Turizm Eğitiminde Kalite Ödülü'nü 2011 ve 2013 yıllarında iki kez kazanmıştır.

Detaylı bilgi için videolara tıklamayı unutmayın!

 

Vizyon

Alanda yaptığı yayınlar ve geliştirdiği projelerle hem akademik hem de hizmet sektöründe uluslararası kabul gören ve tanınan bir marka olmaktır.

Misyon

İletişim becerisi ve meslekî bilgisi yüksek, yenilikçi ve proje geliştirebilen, bu projelerle sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan, insan odaklı, ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan turizm ve onunla ilişkili tüm sektörlerde donanımlı profesyonel yönetici ve girişimci adaylarını sektöre kazandırmaktır.

 

Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Turizm, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer almaktadır. Hizmet sektörünün başlıca kategorilerinden biri olan turizmde, başarılı sonuçlar elde etmek için ise profesyonel yönetici ve kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Yeditepe Üniversitesi, ülke için oldukça önemli bu sektöre bilgi ve beceri ile donatılmış girişimci adaylar yetiştirme amacını taşıyarak eğitim vermektedir.

Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olan öğrencilerin çalışma yelpazesi oldukça geniştir. Turizm acentelerinde seyahat planlama ekibinde yer almak, otellerde ön büro, karşılama ve konaklama biriminde bulunmak, lojistik sektöründe ulaştırma projelerini oluşturmak ve hava yolunda ilgi birimlerde görev almak Turizm İşletmeciliği mezunu olan öğrencilerin çalışma alanlarından sadece bazılarıdır.

Yeditepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde okumak için öğrencilerin liselerin “eşit ağırlık” bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Sınav sonucuna göre tercihlerini üniversitemizden yana kullanmak isteyen aday öğrenciler, Turizm İşletmeciliği bölümü sıralama ve puan tablosunu inceleyebilirler.

turizm

 

turizm

 

Yeditepe Üniversitesi’nde 
Turizm İşletmeciliği Okumak

Hizmet sektöründe yer alan kişilerin etkin iletişim yeteneğine, bilgi ve birçok beceriye sahip olması gerekmektedir. Turizmin de hizmet sektörünün başlıca dallarından biri olduğunu bilen ve bu sektöre profesyonel kişiler kazandırmayı amaçlayan Yeditepe Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği bölümünde öğrencilere uzman akademik kadrosu ile eğitim vermektedir.

Turizm İşletmeciliği bölümü, birçok yönü ile diğer programlardan ayrılmaktadır. Konaklama, ulaştırma, satış, pazarlama, dağıtım ve destek hizmetleri başlıkları altında verilen eğitimlerde öğrencilere; yönetim, ağırlama, davranış bilimleri, pazarlama, psikoloji, gastronomi ve müşteri ilişkilerini kapsayan farklı disiplinlerden derslerin entegrasyonu ile oluşturulmuş eğitimler verilmektedir.

Sadece bilgi değil tecrübenin de gerekli olduğu bu sektörde akademik kadro öğrencilere rehberlik etmektedir. Seminer, fuar, havaalanı, otel ve gezi turları ile öğrencilerin ulusal ve uluslararası ortamlarda turizmi öğrenme imkânı bulunmaktadır.

Öğrendikleri meslekî bilgileri teorik bilgiler ile pekiştirmek için ayrıca staj programları uygulanmaktadır. Zorunlu olarak görülen bu stajlarda öğrenciler, sektör temsilcileri ile tanışmak, kendi alanlarında çalışmak gibi fırsatların yanı sıra mezun olduktan sonra iş teklifi alma konusunda da avantajlı durumda olmaktadır.

Rekabetin fazla olduğu turizm sektöründe eğitimde verilen dil de oldukça önemlidir. Bu kapsamda bölümümüzde eğitim dili İngilizcedir.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunan Turizm İşletmeciliği bölümümüz çift ana dal ve yan dal yapabileceği bölümler ile de iç içe olmasından dolayı eğitim sürecinde rahatlık yaşamaktadırlar.

Yeditepe Üniversitesi’nin öğrencilere kazandırdıkları arasında Erasmus ve Exchange gibi öğrenci değişim programları da bulunmaktadır. Avrupa, Amerika ve Kanada’da bulunan birçok üniversite ile sağlanan iş birliği ile öğrenciler akademik eğitimlerini tamamlarken, uluslararası alanda da bu eğitimlerine katkı sağlamakta ve başka kültürleri tanıma fırsatı elde etmektedir.

Yeditepe Üniversitesi, turizme verdiği önemi yurt dışında da kanıtlamış üniversiteler arasında bulunmaktadır. İlk günden beri kendini sürekli geliştiren bölümümüz, Dünya Turizm Endüstrisi Profesyonelleri Derneği’nin (SKAL) “Turizm Oscar'ı” olarak kabul edilen “SKALİTE” Turizm Eğitiminde Kalite Ödülü'ne 2011 ve 2013 yıllarında iki kez layık görülmüştür. Merkezi Paris’te bulunan bu dernekte kazanılan ödül Türkiye SKAL Kulüpleri Federasyonu'nun 980 üyesinin oyları ile kazanılmıştır.

 

Turizm İşletmeciliği Mezunu Ne İş Yapar?

Nerelerde Çalışır?

Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olan öğrenciler, sektör hakkında bilgili ve donanımlı kişiler olarak mezun olurlar. Mezun öğrenciler, bu bölümde aldıkları eğitimlerin ışığında birçok firmada iş bulabilme ve seçtikleri alanda uzmanlaşma imkânına sahiptir.

Yeditepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olan öğrencilerimizin %96’sı bu alanda çalışma hayatına atılmıştır. Eğitim ve öğretimin sunmuş olduğu avantajlar ile kolayca iş bulabilen mezunlarımız; Turizm, Konaklama Hizmetleri, Organizasyon, Ticaret, Eğlence Hizmetleri, Gıda, Havacılık, Akademi ve Bilişim alanlarından birini tercih etmektedir.

Turizm mesleğinde yer alan elemanların başlıca görevleri, hizmet sektörünün gerektirdiği müşteri beklentilerini belirlemek ve bunları en iyi yöntemler ile karşılamaktır.

Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olan öğrenciler; otel, seyahat acentesi, hava yolu şirketi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, tur operatörü, cruise gemisi, etkinlik ve organizasyon şirketi, eğlence tesisi ve marina gibi birçok alanda hizmet verebilirler. Bu firmalarda yönetici ya da programlayıcı kişiler de olabilecek öğrenciler aynı zamanda akademik kariyeri de tercih edebilir ve bu yönde ilerleyebilir.

Özellikle otellerde çalışmak isteyen kişileri ise birbirinden farklı seçimler beklemektedir. Otellerin ön bürosunda rezervasyon, otele giriş-çıkış işlemleri yapılabilirken pazarlama ve satışta da kendilerini geliştirebilirler. Kat hizmetleri kapsamında odaların düzen, temizlik ve tertibinden sorumlu olmak, mutfakta otel müşterilerinin sağlıklı ve lezzetli yemekler yemesini sağlamak ise tercih edilebilecek diğer iş kollarıdır.

Bu bölümden mezun olanlar aynı zamanda büyük çaplı turizm acenteleri firmalarında da kapsamlı bir şekilde çalışabilirler. Kongre departmanında proje sorumlusu olmak, misafirlerin tüm uçak, konaklama bilgileri ile ilgilenmek, otelde ya da kongre alanlarında etkinliği düzenlemek profesyonelleşme alanında yapılacak işlerden bazılarıdır.

 

Bologna Süreci

Turizm işletmeciliğinin sadece bölgesel ya da ulusal değil uluslararası boyutlarını da anlamak ve farkındalığa ulaşmak için öğrenci merkezli program oluşturulmaktadır. Bologna Süreci olarak adlandırılan bu programda amaç akademik alanlarda bazı standartlar oluşturmak ve bunu uluslararası diğer yükseköğretim kurumları ile paylaşmaktır. Bu süreçte eğitim sistemlerindeki aykırılıklar ortadan kaldırılmayı çalışırken aynı zamanda öğrencilerin hayatına daha bilinçli şekilde devam etmesi amaçlanmaktadır. 

 

 

 

ekonomi

 

Çift Ana dal ve Yan dal Olanakları

Türkiye ekonomisine büyük katkısı bulunan Turizm İşletmeciliği, sadece kendi alanı değil birçok sektör ile düşünülmelidir. Gerek işletme gerekse de halkla ilişkiler gibi dallarla bir arada çalışma yürütülen bu sektörde, kendini geliştirme ve bilgi sahibi olmak da oldukça önemlidir. Kendini geliştirmeye açık ve sektöre katkı sağlamak isteyen öğrenciler için Turizm İşletmeciliği bölümü, çift ana dal ve yan dal eğitim programları sunmaktadır.

Çift Anadal ve Yandal programları nedir?

Çift anadal, başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır. Öğrenciler her iki bölümünde ders yüklerini tamamlamak suretiyle mezun olabilirler.

Yandal, bir diploma programına kayıtlı öğrencinin belirlenen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir alana yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) sağlayan programdır.

Öğrenciler, çift anadal programları için en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılda; Yandal programları için en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılının başında başvuru yapabilir.

  • Başvurduğu döneme kadar kayıtlı bulunduğu anadal programında almış olduğu derslerin tümünü başarı ile tamamlamış olmalıdır. Çift anadala başlamadan önce tamamlanan derslerin intibakı yapılamaz.

  • Çift anadal programı için başvuru anında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 2.75 ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunması gerekmektedir. Çift anadalı burslu okuyabilmek için de 4 üzerinden 3.25 ortalama şartı vardır. 

  • Yandal programlarına başvuru için genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5 olması gerekmektedir. Genel not ortalaması 3,00 ve üzeri olan öğrenciler ise yandal programlarına tam burslu olarak kayıt yaptırabilirler.

  • Aynı anda birden fazla ikinci anadal programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci anadal diploma ile yandal programına kayıt yapılabilir.

  • Çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin ikinci anadal genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.50’ye kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 2.50’nin altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

  • Öğrencinin yandal programına devam edebilmesi için anadal programındaki genel not ortalamasının en az 2.30 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.

  • Çift anadal ve yandal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci anadal ve/veya yandal programından kaydı silinir.

  • İkinci anadal programından mezun olabilmek için ikinci anadal genel not ortalamasının en az 2.70 olması ve programların mezuniyet koşullarının yerine getirilmesi gerekir. İntibak ve mezuniyet işlemlerinde çift anadala başlandığı tarihte geçerli olan protokol temel alınacaktır. 

  • Yandal sertifikası alabilmek için anadal genel not ortalamasının en az 2.30 olması gerekir.

  • Çift anadal veya yandal programına devam eden öğrenciye ikinci anadal diploması veya yandal sertifikası, devam ettiği birinci anadal programından mezun olması halinde verilir.

Kayıtlı bulunduğu ana lisans programında mezuniyet hakkını elde eden ve ÇAP programını tamamlayan öğrenciye ikinci bir anadal lisans diploması, yan dal programını tamamlayan öğrenciye ise yan dal sertifikası verilir.