Neden Fransızca?
Çünkü Fransızca uluslararası geçerliliği olan dillerin başında gelmektedir. Gerek bu dili konuşanlar, gerek Fransız Tarihi ve Kültürü sayesinde Fransızca her zaman önemsenmiştir ve dünyada yerini korumuştur.
Bu bölümü İngilizce mi Fransızca olarak mı okumalıyım?
Günümüzde bir dünya vatandaşı olabilmek için en az iki yabancı dilin bilinmesi gerekmektedir. İngilizce bu anlamda en önemli uluslararası dildir. Fransızca, yine en önemli dillerin başında gelmektedir. Çeşitli uluslararası örgütlerin resmi dili ve diplomasinin dili Fransızcadır. Dolayısıyla Fransızca olarak bu bölümü okumanız size hiç kuşkusuz bir artı sağlayacaktır. Ayrıca ders programımızda yer alan serbest seçmeli dersler sayesinde İngilizce dil seviyenizi
geliştirirken, akademik Fransızca bilgisine de sahip olabilirsiniz.
Hiç Fransızca bilmiyorum, zor mu? Bir yılda öğrenebilir miyim?
Türk eğitim sisteminde İngilizce eğitimi ile bir yabancı dilin alt yapısı oluşturulmaktadır. Bu yapıya aşina olmanız ise bir başka bir dilin öğrenimi kolaylaştırmaktadır. İngilizceye hakim olmasanız bile, İngilizce alt yapınız olduğu için Fransızcayı bir yılda öğrenmeniz hiç zor olmayacaktır.
Öğreneceğim Fransızca ile lisansta dersleri takip edebilir miyim?
Fransızca Hazırlık Programımız doğrudan bölümümüze bağlıdır. Bölümün hocaları sizleri bölümün derslerine hazırlamaktadır. Program, Avrupa Konseyi'nin dil çerçevesine göre belirlenmiştir: İlk dönem A1-A2 olarak adlandırılan başlangıç seviyelerinde Fransızca temel bilgileri edinirsiniz. Başarılı olduğunuz takdirde, ikinci dönemde B1-B2 seviyelerinde lisansta göreceğiniz Fransızca terimlere yönelik bir giriş ile bölüme hazırlanırsınız. Her iki dönemdeki kurları başarı ile tamamladığınız takdirde ise lisans derslerini takip edebilecek bir Fransızca dil düzeyine ulaşmış olursunuz. Bunun yanında Lisans eğitiminize başladığınız ilk 4 dönem, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinine dair akademik Fransızca dersleriniz ile Fransızca dil seviyenizi geliştirmeye devam edeceksiniz.
Lisans derslerinin tümü Fransızca mı?
Türk Dili ve İnkılap Tarihi, Uygarlık Tarihi gibi Rektörlük dersleri, genel kültür dersleri (?), Türkiye bağlamına doğrudan dokunan hukuk ve diğer bölgesel dersler dışında bölümde tüm
dersler Fransızca olarak işlenmektedir
Fransızca geçmişim var, doğrudan bölüme geçebilir miyim?
Başlangıçta Fransızca dil seviye tespit sınavına girerek dil düzeyinizin yeterli olduğunu göstermeniz gerekmektedir (DELF B2). Halihazırda DELF B2 (60/100) diplomasına sahip olup bu belgeyi Fransızca Hazırlık Koordinatörlüğüne sunanlar da bölüme doğrudan alınmaktadır.
Fransa’dan öğrenci kabul ediyor musunuz?
Evet, Uluslararası Ofis üzerinden Fransa’dan bölümümüze her sene düzenli olarak gelen gerek Türk gerek, yabancı öğrencimiz vardır. Yabancı öğrenci kontenjanı ile Fransa’da BAC’ı veren her öğrenci kabul edilmektedir: Bu öğrenciler doğrudan bölüme geçmeye hak kazanırlar.
Bölümünüze yurt dışından yatay geçiş ile öğrenci alınıyor mu?
YÖK mevzuatında belirtilen hususlar uygun bulundu takdirde bölümümüze Yatay veya Dikey Geçişler yapılmaktadır.
Staj ve tez dersleri zorunlu mu?
Evet, staj ve tez dersleri zorunludur ve mezuniyet koşullarının başında gelmektedir. Sizlerden öncelikle sahada staj yaparak bu deneyimizi Fransızca olarak raporlamanız beklenmektedir. Ardından Fransızca olarak yazacağınız lisans bitirme tezinizi bir jüri karşısında Fransızca olarak savunmanız beklenmektedir. Staj yaparak ve tez yazarak mezun olmanız sizler için her zaman bir artıdır. Bu sayede hem iş hayatına, hem de akademik kariyere hazır bir şekilde mezun olursunuz.
Başka bir bölümden ders alma şansım var mı?
Lisans programımız, zorunlu olan temel derslerin yanı sıra, çeşitli bölüm içi ve serbest seçmeli dersler ile zenginleştirilmiştir. İlginizi çeken, merak duyduğunuz dersleri, tüm lisans boyunca hem bölümden, hem de serbest seçmeli olarak farklı Bölümlerden ya da farklı Fakültelerden almanız mümkündür.
II. Bölüm Tanıtım Videosu
Yeditepe Fr. Siyaset Bil. & Uluslararası İlişkiler, Youtube Kanalı:
1. Doç. Dr. Gökçe BAYINDIR GOULARAS, CNN Turk, Başarıya Doğru Programı, 2019
2. Doç. Dr. Gökçe BAYINDIR GOULARAS, Yolun Başındayken, 2018