Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümümüz Eşit Ağırlıklı (EA) Puan Türü ile öğrenci almaktadır.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümümüzün eğitim süresi 4 yıldır. Taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjanlar için tıklayınız.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Programı’nın amacı Uluslararası Ticaret ve Uluslararası İşletmecilik konularında eğitilmiş, bilgili, donanımlı, küresel ortamda iş yapabilecek insanlar yetiştirmektir. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Lisans Programında öğretim dilinin İngilizce olması nedeniyle mezunlarımız çok iyi İngilizce bilmektedirler. Program süresince İngilizcenin yanı sıra en az bir yabancı dil daha öğretilmektedir. Dolayısıyla öğrenciler uluslararası ortamda başarılı olmaya hazır hale gelmektedir.
Ayrıca Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Programı öğrencileri, başta bilgisayar olmak üzere diğer tüm teknolojik gelişmelere hakim bireyler olarak mezun olmaktadırlar. Öğrencilerin, kendilerini rahatça ifade eden, girişimci, yaratıcı bireyler olarak kimlik kazanmaları programın genel amaçlarını oluşturmaktadır. Program küresel ortamda çok iyi eğitilmiş ve kendine güvenen bireylerin yönetici konumlarda bulunabileceği ve iyi yöneticiler sayesinde şirketlerin gelişebileceği bilinciyle hazırlanmıştır.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümümüzde eğitimimiz teorik ve uygulamalı olarak sürdürülmekte olup ders programımız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Uluslararası Ticaret ve İşletmeciliği bitiren öğrenciler, uluslararası ticaret ve uluslararası iş yapmak isteyen tüm kurumlar tarafından aranmaktadır. Dünyaya yeni açılan Türkiye'de, bu açılımı gerçekleştirecek elemanlara gereksinim büyüktür. Gerek yabancı dil gerekse bilgi ve donanım açısından Program mezunları Türkiye'nin bu dönemde en çok gereksinim duyduğu elemanlar olma özelliğine sahiptir. Bu yönüyle programı bitiren öğrencilerin değeri büyüktür ve Türkiye'nin henüz başında bulunduğu küreselleşme hamlesinde bu programdan mezun olacak elemanlara ihtiyaç var. Öğrencilerimizin edindikleri yönetsel ve mesleki teorik bilgileri kariyerlerinde başarı ile uygulayabilmeleri için yoğun bir staj programı uygulanmaktadır. Bu yoğun staj programları sayesinde birçok öğrencimiz henüz öğrenciyken staj yaptığı şirketlerden iş teklifi almakta; mezuniyet sonrası iş arama dönemini yaşamadan mezun olur olmaz iş hayatına atılmaktadırlar.
Hızla küreselleşen ve tüm işletmelerin uluslararası bir ayağının bulunduğu günümüzde, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü mezunlarının iş alanları oldukça geniştir. Bu kapsamda mezunlarımız çok uluslu küresel şirketlerde, uluslararası denetim şirketlerinde, uluslararası banka ve sigorta şirketlerinde, finans ve hizmet sektöründe, uluslararası birleşme ve satın-alma şirket değerleme danışmanlık şirketlerinde, ihracat ve ithalat yapan yerli yabancı her şirketin her kademesinde görev alabilirler.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğrencilerimiz altıncı yarıyılı tamamladıklarında dönem stajı yapmalılardır. Zorunlu stajlar 30 iş günü sürmektedir. Diğer öğrenciler de gönüllü stajlar yapabilmektedirler. Stajını tamamlayan öğrencilerimiz sektör deneyimi kazanarak mezun olmaktadır. Stajlar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümümüzdeki öğrencilerimizin seçeceği staj yerinin kurumsal ve Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip kuruluşlardan biri olmasına dikkat etmelidir. Bunun en büyük katkısı öğrencinin teoride öğrendiği bilgileri uygulamada en verimli şekilde kullanabilmesini sağlayarak profesyonel hayata en iyi şekilde hazırlamaktır.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümümüzde öğrencilerimiz dilerse kendileri staj yeri bulabilmektedirler. Staj yeri bulma konusunda sorun yaşayan öğrencilerimize, otel ve firmaların stajyer talepleri doğrultusunda, akademisyenlerimiz tarafından destek sağlanmaktadır.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik öğrencisi olarak zorunlu stajınızı yurt dışında yapabilirsiniz. Bunun için Erasmus programının sunduğu staj imkanlarından yararlanabilir veya "Work and Travel" gibi organizasyonların aracılığı ile zorunlu stajınızı yurt dışında yapabilirsiniz.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğrencilerimiz, bünyesinde yer aldığımız İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde bulunan bölümler ve diğer fakültelerin belirli bölümleri ile çift ana dal / yan dal yapma imkanına sahiptir.
Çift ana dal programına, kayıtlı olunan programın (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) en erken üçüncü ve en geç beşinci yarıyılında başvurulabilir.
Bir öğrencinin çift ana dal başvurusunun kabul edilebilmesi için:
Başvurduğu döneme kadar kayıtlı bulunduğu ana dal programında (Uluslararası Ticaret ve İşletmeciliği) almış olduğu derslerin tümünü başarı ile tamamlamış olması
Çift ana dal programı için başvuru anında ana dal programındaki (Uluslararası Ticaret ve İşletmeciliği) genel not ortalamasının (CGPA) en az 3.00 (Çap programına burslu başlamak için öğrencinin genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 3.25) olması
Çift ana dal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere yerleştirme puanına sahip olunması gerekir.
Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift ana dal diploma programına öğrenci kabulünde, öğrencinin yetenek sınavında da başarılı olması gerekir.
Aynı anda birden fazla ikinci ana dal programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci ana dal diploma ile yan dal programına kayıt yapılabilir. Çift ana dal programındaki öğrenci, ana dal programında yükseköğretim kurumu içinde geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci ana dal diploma programına yatay geçiş yapabilir.
Çift ana dal öğrenimi süresince öğrencinin ikinci ana dal genel not ortalaması (CGPA) bir defaya mahsus olmak üzere 2.50’ye kadar düşebilir. Genel not ortalaması (CGPA) ikinci kez 2.50’nin altına düşen öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir. Çift ana dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci ana dal programından kaydı silinir.
İkinci ana dal programından mezun olabilmek için ikinci ana dal genel not ortalamasının (CGPA) en az 2.70 olması ve programların mezuniyet koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Çift ana dal programına devam eden öğrenciye ikinci ana dal diploması devam ettiği birinci ana dal programından mezun olması halinde verilir. Ana dal programını tamamlayan, ancak ikinci ana dal programından eksikleri kalan öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci ana dal diploma programının bulunduğu fakültenin yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl uzatılabilir. Ancak kredi yükünün yoğun olduğu çift ana dal programlarında uzatmaya gerek duyulması halinde ilave bir iki yarıyıl daha uzatma verilebilir. Kayıtlı bulunduğu lisans programından mezuniyet hakkını elde eden ve çift ana dal lisans programını tamamlayan öğrenciye ikinci bir lisans diploması verilir.
Yan dal programına, kayıtlı olunan programın (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) en erken üçüncü ve en geç altıncı yarıyılında başvurulabilir.
Bir öğrencinin yan dal programına kabul edilebilmesi için:
Başvurduğu döneme kadar kayıtlı bulunduğu ana dal programında (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) almış olduğu derslerin tümünü başarı ile tamamlamış olması
Yan dal programı için başvuru anında ana dal programındaki (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) genel not ortalamasının (CGPA) en az 2.50 olması gerekir.
Burslu yan dal yapabilmek için de başvuran öğrencilerin not ortalamaları 4 üzerinden 3.00 olması şartı aranır.
Aynı anda birden fazla ikinci ana dal programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci ana dal diploma ile yan dal programına kayıt yapılabilir.
Öğrencinin yan dal programına devam edebilmesi için ana dal programındaki (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) genel not ortalamasının (CGPA) en az 2.30 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yan dal programından kaydı silinir. Yan dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin yan dal programından kaydı silinir. Yan dal sertifikası alabilmek için ana dal (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) genel not ortalamasının (CGPA) en az 2.30 olması gerekir. Yan dal programına devam eden öğrenciye yan dal sertifikası, devam ettiği birinci ana dal (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) programından mezun olması halinde verilir. Ana dal programını (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) tamamlayan, yan dal programından eksikleri kalan öğrencilerin öğrenim süresi yan dal programının bulunduğu fakültenin yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl uzatılabilir. Kayıtlı bulunduğu lisans programından (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) mezuniyet hakkını elde eden ve yan dal programını başarı ile tamamlayan öğrenciye ise yan dal sertifikası verilir.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğrencilerimiz Avrupa, Amerika, Kanada üniversiteleri ile yapılan anlaşmalarla akademik eğitimlerini tamamlarken, uluslararası iletişim becerilerini pekiştirip farklı kültürleri tanıma olanağı elde etmektedirler.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümümüz mezunlarına rekabet avantajı ve deneyim kazanmaları açısından çeşitli simülasyon programları öğretmekte ve birebir uygulayacağı dersler sunmaktadır.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü olarak öğrencilerimize iş yaşamlarında rekabet üstünlüğü sağlamak üzere, ders programımızda zorunlu olarak ikinci bir yabancı dil dersi yer almaktadır.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü mezunlarımız, başta dış ticaret ile ilgili firmalarda, şirketlerin dış ticaret bölümlerinde, ithalat ve ihracat ile ilgili bölümlerde, bankaların dış işlemler servislerinde, gümrük, gümrükleme firmalarında, lojistik firmalarında, sigorta şirketlerinde görev alabilmektedirler. Bunun yanı sıra, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının görev aldığı bütün kamu ve özel sektör kurumlarında çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Yeditepe Üniversitesi'nin 2024 YKS Adaylarına Sağladığı Olanaklar
Burs ve İndirim, Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Programlarında geçirilebilecek süreyi de kapsamakta olup öğrencinin yerleştirildiği 4 yıllık programlarda 10, 5 yıllık programlarda 12, 6 yıllık programlarda 14 yarıyıl akademik başarıya bakılmaksızın devam eder.
Herhangi bir burslu veya indirimli programda okumakta iken çift anadal programına devam etmekte olanlar için bu sürelere bir yarıyıl ilave edilir.
Aşağıda 1 ve 2. maddelerde belirtilen olanaklardan, öğrenime ve derslere devam etme koşuluyla yararlanılabilecek; herhangi bir lisans veya önlisans programı mezunu olup diplomasına eş düzeyde bir programa yerleşmiş olanlar yararlanamayacaklardır.
1- ZORUNLU HAZIRLIK SINIFI ve NORMAL ÖĞRETİM SÜRESİ BOYUNCA, 9 AY SÜREYLE
| → | İlk 5(beş) tercihine yerleşmek koşuluyla;
Not: Yurt olanaklarından yararlanan öğrencilerin her yıl belirtilen tarihlerde yurt rezervasyonu yaptırmaları gerekmektedir. |
2- SAY, SÖZ ve EA puan türünde ilk 15 000'e (DİL puan türünde ilk 200'e) girip yerleşen öğrencilere, Üniversitenin protokol imzaladığı Amerika, Kanada ve Asya üniversitelerindeki öğrenci uluslararası değişim programlarına, koşullarını sağlamak kaydıyla, öncelikli olarak bir yarıyıl katılım
Uluslararası Bakalorya (IB)
Mezuniyetten sonra en geç iki takvim yılı içinde başlamak, genel not ortalaması en az 3,00 olmak ve ilgili yüksek lisans programın giriş koşullarını sağlamak şartıyla, herhangi bir lisans programından
[Yüksek lisans derecesi alınmadan Doktora yapma hakkı bulunan programlardan mezun olan öğrenciler, Üniversitenin doktora programlarında yukarıda belirtilen burs olanaklarından yine aynı koşullarda yararlanır. Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olan öğrenciler, uzmanlık eşdeğeri olan doktora programlarında bu olanaktan yararlanamaz.]
Yukarıda sözü edilen lisansüstü burs olanaklarından ancak bir kez yararlanılır.
Yeditepe Üniversitesi lisans/önlisans programları mezunlarının çocuklarına Yeditepe Üniversitesini ilk 5 tercihinde gösterip yerleşmeleri koşuluyla,
Yukarıda belirtilen indirimlerden birine hak kazanan öğrencinin eğitim gördüğü programda genel not ortalamasının (CGPA) 4,00 üzerinden 2.00'ın altına düşmesi halinde uygulama iptal edilir. Ancak, genel not ortalamasının tekrar 2.00'nin üstüne çıkması halinde indirim hakkından tekrar yararlanılır.
Bu öğrencilerden
Yukarıda belirtilen burslardan birine hak kazanan öğrencinin eğitim gördüğü programda genel not ortalamasının (CGPA) 4,00 üzerinden 2.00'ın altına düşmesi halinde bursu iptal edilir. Ancak, genel not ortalamasının tekrar 2.00'nin üstüne çıkması halinde tam burslu veya indirimli statüsünü tekrar kazanır.
İSTEK Vakfı kuruluşları ile Üniversitenin kadrolu çalışanlarının çocuklarının öğretim ücreti ise belirlenen ücretlerin %50'sidir.
Üniversite içi Başarı Bursu, Yeditepe Üniversitesine yerleşip
Birinci | olan öğrenciye bir sonraki öğretim yılı ücretinin | % 75'i |
İkinci | % 50'si | |
Üçüncü | % 25'i |
oranında
Bu burs, ait olduğu öğretim yılı sonu itibariyle sona erer.
Sporcu Bursu, Mütevelli Heyetinin uygun gördüğü branş ve oranlarda, ferdi sporlarda Üniversite adına milli yarışlara katılan öğrencilere, Yabancı Dil Hazırlık Programını da kapsayacak şekilde verilir.
Sporcu bursu,
Bir öğrenci ancak bir burs/indirim olanağından faydalanabilir; birden fazla burstan/indirimden yararlanma hakkını elde edenler, en yüksek burs/indirim olanağından yararlandırılır.
Bir öğrenci ancak bir burs olanağından faydalanabilir; birden fazla burs hakkını elde eden öğrenci için en yüksek burs olanağı geçerlidir.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik sektöründe çalışmak isteyenlerin sosyal yönleri kuvvetli ve dinamik bireyler olmaları gerekmektedir. Müşterilerle sürekli etkileşim içinde olunan bir meslek için; insanlarla iyi iletişim kurabilmek, kendine güvenmek, güçlükler karşısında şaşırmamak, çabuk ve doğru kararlar alabilmek, sabırlı, nazik ve anlayışlı olabilmek çok önemlidir. Bu gibi özelliklere sahip bireyler Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik sektöründe başarılı olmaktadırlar.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğrencilerimiz üniversite eğitimleri boyunca, gerek edindikleri yönetsel ve mesleki teorik bilgilerini iş ortamında uygulayabilmeleri gerekse mezuniyet sonrası iş bulmalarını kolaylaştırmak açısından, yoğun bir staj programından geçmekte ve sektörü tanırken kendilerini de sektöre ve sektör profesyonellerine tanıtma imkanı bulmaktadırlar. Bu sayede birçok öğrencimiz henüz öğrenciyken staj yaptığı şirketlerden iş teklifi almakta; mezuniyet sonrası iş arama dönemini yaşamadan mezun olur olmaz iş hayatına atılmaktadırlar.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümünden mezun olduktan sonra işletme, turizm ve ulaştırma gibi alanlarda yüksek lisans yapılabilmektedir.
Yatay Geçiş:
Üniversitemizde Kurum içi, Kurumlar arası Genel Not Ortalamasına Göre ve Merkezi Yerleştirme Puanına Göre olmak üzere üç tür yatay geçiş mümkündür.
Dikey Geçiş:
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümümüz dikey geçiş (DGS) yolu ile de öğrenci kabul etmektedir. Kontenjanlar ve puanlarla ilgili bilgiler her yıl Temmuz ayı içerisinde ÖSYM tarafından yayınlanan Dikey Geçiş Kılavuzu'ndan takip edilebilir.
İstanbul'un merkezinde Ataşehir'de konumlandırılmış Yeditepe Üniversitesi kampüsümüzde yer alan yurtlarımız, 4.250 yatak kapasitelidir. Üniversite öğreniminizi İstanbul'da, 123.000 m2 alan üzerine kurulu tam donanımlı kampüsümüzde sürdürürken, kampüs içinde yer alan yurt olanaklarımızdan yararlanabilirsiniz.
Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Oteli Esasları: