Ana içeriğe atla

Ekonomi Bölümü

Yeditepe Ekonomi, TM-1 puan türüyle öğrenci kabul eden, eğitim dili İngilizce olan 4 yıllık bir programdır. Programın ilk yılında öğrencilere Sosyal Bilimlerin temeli olan dersler verilir. Bu derslerin başlıcaları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Uygarlık Tarihi, Hukuk dersleridir. Bu derslere ek olarak Ekonomi eğitiminin ileri aşamalarına esas teşkil edecek Mikroekonomi ve Makroekonominin Temelleri ile Matematik, Muhasebe ve İşletmeye Giriş dersleri de birinci sınıfta yer almaktadır. Ek olarak öğrencilerin veri bilimi alanı ile tanışmaları için birinci sınıfta İstatistik Paket Programlama ve Veri Derleme uygulamalı laboratuvar dersi mevcuttur. Programın 2. ve 3. yıllarında teorik Ekonomi dersleri ile birlikte Bilimsel Araştırma Yöntemleri, İstatistik, Ekonometri ve öğrencilerin ilgi / uzmanlık alanlarına uygun şekilde alabilecekleri seçmeli dersler yer alır. Programın 4. yılı, öğrencilerin uzmanlık alanlarına göre eğitimlerine yön verebilecekleri, çoğunlukla seçmeli derslerden oluşan bir eğitim programı içerir. Programın  öğrencilerin iş hayatına atılmak üzere oldukları bu 4.yılında zorunlu olan bitirme projesi ve staj dersleri ile öğrencilere araştırma yeteneği ve pratik tecrübe kazandırılması amaçlanmaktadır.

Bölüm mezunlarımızın gelişen küresel rekabet ortamında fark yaratan bireyler olabilmeleri amacıyla öğrencilerimizin ilgi / uzmanlık alanlarında kendilerini geliştirebilmelerine yönelik  olanaklar sağlamaktayız. Bu çerçevede bölüm akademik programında 2 farklı grup seçmeli ders yer almaktadır. Bu dersler bölüm ders yükünün %27'sini oluşturmaktadır.  

- Serbest Seçmeli Dersler: Akademik programda 6 adet serbest seçmeli ders bulunmaktadır. Bu dersler Yeditepe Üniversitesinde herhangi bir bölümünden seçilebilecek derslerdir. Üniversite seçmeli dersleri, Ekonomi bölümü Alan seçmeli dersler yerine de seçilebilir. Seçmek istediğiniz ders listede yoksa, dönem başlamadan 2 hafta öncesine kadar, bölüme yazılı bir şekilde yapılan başvuruların sonucunda istediğiniz ders listeye eklenebilir.

- Alan Seçmeli Dersler: Akademik programda 7 adet alan seçmeli ders bulunmaktadır ve bu dersler Ekonomi Bölümü tarafından açılan seçmeli derslerden oluşur. Alan seçmeli ders listesindeki dersler serbest seçmeli ders olarak da seçilebilirler. 

Yeditepe Ekonomi öğrencilerinin önlerinde, üniversitenin bir çok bölümüyle Çift Anadal ya da Yan Dal yapabilme imkanları bulunmaktadır. Bu sayede öğrenciler, diledikleri takdirde, tercih ettikleri ikinci bölümü okuyarak iki diploma ile mezun olabilir, ya da tercih ettikleri bölümde Yan Dal yaparak diplomalarına ek bir sertifika  alabilirler.

Yeditepe Ekonomi'den mezun olan öğrenciler Devlet kurumlarında, Bankacılık / Finans sektörü başta olmak üzere özel sektörde, ve de girişimci olarak iş aleminde yer alabilmenin yanı sıra, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi ile ilerlemek istedikleri herhangi bir Sosyal Bilim dalında ihtiyaç duyacakları temel bilgi ve becerileri edinmiş olacaklardır.

 

Vizyon

Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümünün vizyonu eğitim, öğretim, bilimsel araştırmalar ve topluma verdiği hizmetlerle Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen Ekonomi bölümlerinden biri olmaktır.

Misyon

Bölümümüz, sürekli iyileştirme prensipleri çerçevesinde, eğitim, araştırma ve hizmet yoluyla topluma değer katmaya odaklanmıştır. Bu amaçla:

Yeditepe Ekonomi Bölümü, çağdaş, aydın ve evrensel değerleri özümsemiş, yerel ve küresel ekonomik gelişmeleri anlayabilecek ve yön verebilecek, liderlik özelliklerine sahip bireyler yetiştirme kararlılığıyla, çağdaş uluslararası akademik standartlarda lisans ve lisansüstü programlar sunar.

Öğretim elemanlarının akademik ve profesyonel gelişimlerini, ulusal/uluslararası platformlarda bilgi üretmelerini ve paylaşmalarını destekleyen bir çalışma ortamı sağlar.

Ulusal ve uluslararası her türlü özel işletme ve kamu kuruluşları ile işbirliği yaparak, öğrencilerinin ve Fakülte elemanlarının bilgi/deneyimlerini paylaşmalarını desteklemek suretiyle topluma hizmet eder.

Bölüm içinde kişisel gelişimi destekleyen, hem öğretim üyeleri hem de öğrenciler arasında çağdaş, saygılı, hoşgörülü, yenilikçi, girişimci ve katılımcı bir kültürü yaşatır ve yansıtır.

Ekonomi Bölümü, üniversitemizin kuruluşuyla birlikte 1996 yılında eğitim vermeye başladı. İlk mezunlarımız 2000 yılında çalışma hayatına katıldılar. 2001 yılında, 26 Ağustos yerleşkesine taşınmak üniversitemizin bütün fakültelerini ve bölümlerini bir araya getirdiğinde, bölümler arası işbirliği ve disiplinler arası çalışmalara imkan verdi. Böylece tam zamanlı öğretim üyesi sayısı yükselerek artan öğrenci sayısı ve istenen ders çeşitlendirmesinde uygun duruma gelmiştir.

Tarihçe

Öğretim üyelerimiz bir yandan bilimsel çalışmalara ağırlık vermekte, diğer yandan yeni dersler geliştirerek iktisat eğitiminin değişen koşullara uygunluğunu sağlamaktadır. İktisat yüksek lisans ve doktora eğitimi “Genel İktisat” ve “Politik İktisat” programları ile yürütülmektedir. Bölümümüzden 2015 yılı sonuna kadar 756 lisans, 10 yüksek lisans ve 8 doktora öğrencimiz mezun olmuştur.

Bölüm Başkanlarımız:
Prof. Dr. Önder Arı
1996-2001
Prof. Dr. F. Vural Savaş
2001-2007
Prof. Dr. M. Reşat Kayalı
2007-2013
Prof. Dr. Ferda Halıcıoğlu
2013-2015
Prof. Dr. V. Necla Geyikdağı
2015-2017
Prof. Dr. Ahmet Özçam
2017-2022
Doç. Dr. Çağrı Levent Uslu
2022-

 

Ekonomi Bölümü Nedir?

Ekonomi; üretim, tüketim, ticaret, dağıtım, ithalat ve ihracat gibi insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri adına yaptıkları faaliyetlerin bütününü ifade eder. Ekonomi bölümü ise, öğrencilere ekonomi biliminin mantığını öğreterek Türkiye ve dünya ekonomisini geniş bir perspektiften analiz edebilecek bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ekonomi bölümü öğrencisi olabilmek için liselerin eşit ağırlık bölümlerinden mezun olunması ve üniversite tercihinin TM-1 puan türünden yapılması gerekmektedir. 4 yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler ekonomi bölümü lisans derecesine sahip olmaktadır. Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü, hem akademik kariyer yapmak isteyen hem de özel ya da kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen öğrencilere alanında uzman akademik kadrosuyla verimli bir eğitim vermektedir.

Yeditepe Üniversitesi Ekonomi bölümü, öğrencilerine Türkiye ve Dünya ekonomisini yorumlayabilecekleri bilgi ve deneyim kazandırmaktadır. Ekonomi bölümünün dersleri öğrencilere analitik bir bakış açısı kazandırmayı amaçlamaktadır. İstatistik, matematik ve ekonometri gibi sayısal derslerin yanı sıra iktisadi düşünceler tarihi, Türkiye ekonomisi ve kamu maliyesi gibi derslerle öğrencilerin sistematik ve eleştirel düşünceyi tümüyle kavraması hedeflenmektedir. Ekonomi bölümü öğrencileri mezuniyet sonrasında, lisansüstü eğitimine devam ederek akademik kariyer yapabileceği gibi kamu ve özel sektörde profesyonel iş hayatına başlayabilmektedir. 

Ekonomi Bölümü Nedir?

 

Ekonomi Taban Puanları ve Sıralama

Puan TürüGenel kontenjanTaban PuanSıralama
EA - Burslu7485,042321990
EA - %50 Burslu32307,82825359867
EA - Ücretli5289,91623488143
EA - UOLP Batı Kanada Huron Üniversitesi5281,91711555301

 

eğitim

 

Yeditepe Üniversitesi’nde 
Ekonomi Okumak

Yeditepe Üniversitesi Ekonomi lisans programının en temel amacı, Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri ve bu gelişmelerin sosyo kültürel sonuçlarını inceleyebilen, ekonomik sorunları analitik bir bakış açısıyla çözümleyebilen, eleştirel düşünceye ve etik değerlere sahip ekonomistler yetiştirmektir. Ekonomi bölümü ders programında, temel ekonomi bilgisinin yanı sıra sosyal bilimlerin diğer alanlarını destekleyen geniş ders yelpazesi ile öğrencilerin iyi bir ekonomist olarak gelişimi sağlanmaktadır. Aynı zamanda öğrencilere, ilgi alanları doğrultusunda uzman olabilecekleri temelde Makroekonomi ve Mikroekonomi gibi iki farklı alanda eğitim imkânı sunulmaktadır. Yeditepe Üniversitesi, Ekonomi Bölümü öğrencilerine en az 40 iş günü zorunlu staj imkânı sağlamaktadır.

Öğrenciler profesyonel iş hayatına başlamadan önce, finansal kuruluşlarda çalışarak derslerde öğrendikleri bilgileri yakından deneyimleme fırsatı bulmasının yanı sıra profesyonel iş dünyasının önde gelen isimleri ile buluşarak kariyerlerine yön vermektedir. Ekonomi bölümü öğrencilerine yeni beceriler kazandırmak ve istihdam oranlarını arttırmak amacıyla, üniversite bünyesindeki diğer lisans programlarında çift anadal ve yandal yapma olanağı sunulmaktadır. Aynı zamanda öğrenciler, Erasmus+ programı kapsamında eğitim hayatlarının bir dönemini dünyanın önde gelen üniversitelerinde tamamlayabilmektedir. Her sene düzenli olarak gerçekleştirilen Ekonomi Konferansları kapsamında öğrenciler, teorik konularda bilgilenmenin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından davet edilen öğretim üyeleriyle tanışma ve onların uzmanlıklarından faydalanma fırsatı bulmaktadır.

 

Ekonomi Mezunu Ne İş Yapar? 

Nerelerde Çalışır?

Ekonomi bölümü lisans programından başarı ile mezun olan öğrenciler, kamu ya da özel sektörde oldukça geniş bir alanda iş imkânı bulunmaktadır. Özellikle ulusal ya da çok uluslu şirketler, ekonomik faaliyetlerini uygularken çoğunlukla ekonomistlerin uzmanlıklarından yararlanmaktadır. Şirketlerde ekonomi/finans danışmanı unvanıyla çalışabilecekleri gibi, satış ve pazarlama gibi departmanların farklı pozisyonlarında çalışabilirler. Mezunlar, özel ve kamu bankalarının genel merkezlerinde ve şubelerinde de istihdam olanağı bulabilirler.

Bankaların dışında bütün finans piyasası kurum ve kuruluşlarında uzman, uzman yardımcısı, müfettiş, mali müşavir, muhasebeci, yönetici ve yönetici adayı gibi pozisyonlarda görevlendirilebilirler. Mezuniyetlerinin ardından kamu kurum sınavlarında başarı gösteren mezunlar ekonomist unvanı ile, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler. İleri seviyede yabancı dil becerisi gelişmiş mezunlar ise Dünya Bankası (WB), Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası kuruluşlarda çalışma imkanına sahip olurlar. Aynı zamanda ekonomi lisans programının ardından yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden mezunlar, akademik kariyer yapma olanağına sahiptir.

 

Bologna Süreci

Bologna Süreci; pek çok uluslararası kuruluş tarafından sürdürülen Avrupa’da birbiriyle uyumlu yükseköğretim alanları oluşturmak, akademik alanda belli standartlar geliştirmek, bu standartları uygulamak ve eğitim sistemindeki ayrılıkları en aza indirmek amacıyla geliştirilmiş bir reform sürecidir. Bologna Süreci’nin temel amaçları arasında eğitim kazanımı, şeffaflık, öğrenci ve akademik kadronun hareketliliği ve uluslararası alanda yükseköğretim kurumlarının birbirini tanıması bulunmaktadır. Öğrenci merkezli bir program olan Bologna Süreci, öğrencilerin çok daha aktif ve bilinçli bir şekilde eğitim hayatına devam etmesini sağlamaktadır. Yeditepe Üniversitesi Bologna Eşgüdüm Komisyonu çalışmalarını, ulusal ve uluslararası yeterlikler çerçevesinde yürütmektedir. Bu doğrultuda üniversitemizde 2006 yılından beri devam etmekte olan çalışmalar sonucu 2012 yılında, var olan tüm programların yeterlikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) ile mesleki ve güncel standartlar göz önünde tutularak belirlenmiş ve derslere ait öğrenme çıktıları ile ilişkilendirilerek öğretimin daha planlı ve nitelikli hale gelmesi sağlanmıştır.

 

 

 

ekonomi

Çift Ana dal ve Yan dal Olanakları

Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğrencilerine, üniversite bünyesinde bulunan pek çok bölümde çift ana dal ya da yan dal yapabilme olanağı sağlamaktadır. Bu sayede öğrenciler, tercih etmeleri durumunda, ikinci bir diplomaya sahip olabilir ya da uzmanlaşmak istedikleri farklı bir alanda yan dal programına katılarak diplomalarına ek bir sertifika alabilirler. Çift ana dal ve yan dal programları için başvuru kriterleri, programa devam ve tamamlama koşulları Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim, Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.  

Dr. Öğr. Gör. Hatice Kerra Geldi
Bölüm Çift Anadal ve Yandal Koordinatörü

Yeditepe Ekonomi Bölümü öğrencilerini mevcut ÇAP Yandal anlaşmalarıyla sınırlamaz. Öğrencimiz, aşağıda listelenen bölümler dışında bir bölüm ile ÇAP / Yandal yapmak isterse bölüm kooridnatörüne başvurarak iki bölüm arasında ÇAP / Yandal anlaşması yapılmasını talep edebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Hemşirelik Yüksek Okulu gibi istisnai Fakülte / Bölümlerle ÇAP / Yandal yapma imkanı bulunmamaktadır. Ekonomi Bölümünde ÇAP yapmak ya da Ekonomi Bölümü öğrencisiyken başka bir bölümde ÇAP yapmak için bölüm ÇAP / Yan Dal koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Kerra Geldi ile iletişime geçebilirsiniz.

Bölümümüzde şu an 17 farklı bölüm ile ÇAP anlaşması vardır.

 

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Fransızca)
İşletme
Kamu Yönetimi
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
Uluslararası Finans
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri FakültesiYönetim Bilişim Sistemleri
Mühendislik FakültesiEndüstri ve Sistem Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Fen-Edebiyat FakültesiPsikoloji
Matematik
Sosyoloji
Güzel Sanatlar FakültesiGastronomi ve Mutfak Sanatları
Moda ve Tekstil Tasarımı
İletişim FakültesiGazetecilik
Uygulamalı Bilimler Yüksek OkuluGayrımenkul Geliştirme ve Yönetimi