Yeditepe Üniversitesi olarak tanıtım dönemlerimizde aday öğrencilerimizi okulumuz yerleşkesinde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımız gibi, web sitemizdeki aday öğrenci adresindeki tercih robotu ile de destek vermekteyiz.
Ekonomi, kelime anlamı olarak insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin, üretim, tüketim ve ticaret faaliyetlerini inceleyen ve sınırsız olan insan ihtiyaçlarının kıt kaynaklarla en etkin şekilde nasıl karşılanması gerektiğini araştıran sosyal bir bilim dalıdır. O nedenle insanların, üretimden tüketime tüm faaliyetlerini davranışsal sosyal bir bakış açısıyla inceler. Genelde akıllara önce para ile olan ilişkiler gelir, ancak para sadece bir ödeme aracıdır. İnsanların ve toplumların neredeyse her faaliyetinin özünde aslında bir kaynağı optimum (ETKİN) şekilde kullanması gerekliliği vardır.
Hayatımızın her alanında yer alan ekonomi doğal bir parçamız gibidir. Ekonomi okumak, içinde yaşadığımız dünyayı, çok çeşitli ülkelerin devlet politikalarını ve işletmelerini, toprak, emek ve fiziksel sermaye kaynak kullanımlarını ve verimliliğin önemini daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Ürün, hizmet, istihdam ve para piyasalarında fiyatların nasıl değiştiğini, ülkeler arasındaki gelir düzeyleri ve yaşam standartlarının neden farklı olduğuna kadar her şeyi ekonomi sayesinde öğrenebilir, anlayabilir ve açıklayabilirsiniz. Ekonominin hayatın her alanında ve her kesim insan üzerinde bir etkisi vardır. Bu nedenle ekonomistler kamu ekonomi politikalarından, yoksulluk ve gelir dağılımı, çevre ekonomisi gibi çok çeşitli sosyal konularda araştırma yapabilirler. Öte yandandan, toplumların sosyal alanda gerçekleştirdikleri reformların mutlaka ekonomik reformlar ile de desteklenmesi gerekir. Ekonomi eğitim almak, bu reformların nasıl, ne zaman yapılacağı ile ilgili konularda daha yetkin vatandaşlar olmamızı sağlar.
Yeditepe Üniversitesi ile Huron University at Western Ottawa (Kanada) arasında Ekonomi alanında Ortak Lisans Programı Protokolü (Çift Diploma) mevcuttur. 2020-2021 öğretim yılında ücretli 5 öğrenci programımızı seçmiş ve mevcut kontenjanı doldurmuştur. Bu programı seçen öğrencilerimiz ilk 2 seneyi Yeditepe Üniversitesinde ve 3üncü ve 4üncü senelerini de Kanada’da okurlar.
Ücretlerle ilgili güncel bilgiye Huron Üniversitesi için bu sayfadan, Yeditepe Üniversitesi için bu sayfadan ulaşabilirsiniz
Yeditepe Üniversitesi ile Huron University at Western (Kanada) arasında Ekonomi alanında Ortak Lisans Programını seçen öğrencilerimizin çok dikkat etmesi gereken bir husus bu programın (Ortak Lisans programı) kodunun Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü (İngilizce) programı kodundan farklı olduğu, ve tercih aşamasında ortak lisans progragramının kodunun işlenmesi gerektiğidir.
Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü, öğrencilere ekonomi biliminin mantığını ve temel kavramlarını öğreterek Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri ve problemleri ve bu gelişmelerin sosyal sonuçlarını geniş bir perspektiften analiz edebilecek, yorumlayabilecek ve analitik bir bakış açısıyla bağımsızca çözüm üretebilecek, bilgi ve deneyim kazanmış eleştirel düşünceye ve etik değerlere sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Hem özel ve hem de kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen veya akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere alanında uzman akademik kadrosuyla kaliteli bir eğitim vermekteyiz.
Ders programı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Yeditepe Ekonomi bölümü, öğrencilere Uluslararası Politik İktisat, Küresel Ekonomi, Ekonomik Büyüme, Kalkınma, Türkiye Ekonomisi, Para ve Sermaye Piyasaları, Parasal İktisat, Kamu Maliyesi ve İktisadi Düşünceler Tarihi gibi temel ekonomi dersleriyle sistematik ve eleştirel düşünceyi tümüyle kavramasının yanı sıra analitik bir bakış açısı kazandırmayı da amaçlamaktadır. İstatistik, matematik, ekonometri ve istatistik paket programları ve veri derleme gibi sayısal derslerimiz bu kuramsal bakış açısının analitik altyapısını güçlendirmeyi hedefler.
Öte yandan programımız, öğrencilerimizin ister Sosyal Bilimlerin diğer alanlarında, ister Ekonomi biliminin alt uzmanlık alanlarında uzmanlaşmalarını, ilgi duydukları alanlarda kendilerini geliştirebilmeleri için 6’sı Serbest, 7’si Ekonomi olmak üzere toplam 13 seçmeli ders ile desteklenmiştir.
Yeditepe Üniversitesi Ekonomi bölümünde yurt dışı ve yurt içinde prestijli üniversitelerde öğrenim görmüş ve her biri kendi konusunda uzman tam zamanlı 5 Profesör, 4 doçent ve 2 Dr. Öğretim Üyesi , toplamda 11 akademisyen ile birlikte 2 Araştırma Görevlisi olarak uluslararası nitelikte kaliteli eğitim veren bir akademik kadroya sahip bulunmaktayız. Ekonomi eğitimi, temel bir bilim dalı olarak, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Finans, Kamu Yönetimi, İşletme, Psikoloji, Sosyoloji, Antropoloji, gibi bilim dallarının kesişim noktası ve temelini oluşturmaktadır. Öğrencilerimiz aktif öğrenme süreçlerimizde geliştirdikleri bireysel özellikleriyle, ekonomi bilimi ve bu kesişen alanlara giren güncel konuları akademik, bilimsel ve eleştirel bir bakış açısından analiz edebilme ve çözüm önerileri geliştirebilme yetisine sahip olurlar. Programın son senesindeki Proje Dersinde öğrencilerimiz danışman öğretim üyeleri ile birlikte bir araştırma projesi çalışması hazırlayarak dört yıllık eğitim ve öğrenim süreleri boyunca edinmiş oldukları birikimi bir araya getirmelerine ve bu birikimlerini titiz, özgün ve somut bir projeyle tamamlama fırsatı edinmektedirler. Çalışmalarını sözlü, yazılı ve görsel olarak etkili biçimde ifade edebilme yetisi kazanmış olurlar ve dönem sonunda 3 öğretim üyesinden oluşan bir jüri önünde tezlerini savunurlar.
Evet. Ekonomi, pek çok bölümle ilişkilendirilebildiği için, Ekonomi bölümü öğrencilerine ekonomi uzmanlıklarına ilaveten diğer disiplinler hakkında da bilgi ve beceriler kazandırmak ve tam donanımlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak ve istihdam olanaklarını arttırmak amacıyla, üniversitemizin bir çok bölümüyle Çift Anadal (ÇAP) veya Yan Dal yapabilme imkanları sunmaktayız. Bu sayede öğrenciler, diledikleri taktirde, tercih ettikleri ikinci bir bölüm okuyarak iki diploma ile mezun olabilir, ya da tercih ettikleri bölümde Yan Dal yaparak diplomalarına ek bir sertifika alabilirler. Ayrıca, Yeditepe Ekonomi Bölümü öğrencilerini mevcut ÇAP Yandal anlaşmalarıyla sınırlamaz. Öğrencimiz, aşağıda listelenen bölümler dışında bir bölüm ile ÇAP / Yandal yapmak isterse bölüm kooridnatörüne başvurarak iki bölüm arasında ÇAP / Yandal anlaşması yapılmasını talep edebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Hemşirelik Yüksek Okulu gibi istisnai Fakülte / Bölümlerle ÇAP / Yandal yapma imkanı bulunmamaktadır. Ekonomi Bölümünde ÇAP yapmak ya da Ekonomi Bölümü öğrencisiyken başka bir bölümde ÇAP yapmak için bölüm ÇAP / Yan Dal koordinatörü Dr. Öğr. Gör. Hatice Kerra GELDİ ile görüşebilirsiniz.
Dr. Öğr. Gör. Hatice Kerra Geldi
e-posta: hkerra@yeditepe.edu.tr
Dahili: 1722
Ofis: İİBF - 514
Bölümümüzde şu an 17 farklı bölüm ile ÇAP anlaşması vardır.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi | Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) |
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Fransızca) | |
İşletme | |
Kamu Yönetimi | |
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri | |
Uluslararası Finans | |
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik | |
Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi | Yönetim Bilişim Sistemleri |
Mühendislik Fakültesi | Endüstri ve Sistem Mühendisliği |
İnşaat Mühendisliği | |
Fen-Edebiyat Fakültesi | Psikoloji |
Matematik | |
Sosyoloji | |
Güzel Sanatlar Fakültesi | Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
Moda ve Tekstil Tasarımı | |
İletişim Fakültesi | Gazetecilik |
Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu | Gayrımenkul Geliştirme ve Yönetimi |
2020-2021 eğitim öğretim yılında 5 adet %100 burslu ve 28 adet %50 burslu kontenjanlarımız bulunmaktaydı. Burs imkanı Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık süresini de kapsayacak şekilde bölümündeki normal öğrenim süresince (4 yıllık programlarda 9 yarıyıl) akademik başarıya bakılmaksızın devam eder. İlaveten her senenin bölüm birincilerine (%75), ikincilerine (%50) ve üçüncülerine de (%25) Başarı Bursu imkanları mevcuttur. Başarı Bursu ilgili öğretim yılı sonu itibariyle sona erer. Burs imkanı belirli not ortalamasını tutturmak şartıyla Çift Anadal (ÇAP) ve Yandal eğitimlerinde de geçerlidir ve normal öğrenim süresine (9 yarıyıl) bir yarıyıl eklenir.
Ekonomi bölümü, öğrencilere birçok farklı alternatifler sunan bir bölümdür. Arzu ederseniz tamamen sayısal modellemelere, istatistiklere ve ekonometriye, finansal ekonometri alanına yönelebilirsiniz, ya da isterseniz tamamen sözel, sosyal bilimlerle ilişkili alanlara da (politika, kamu yönetimi, sosyoloji, psikoloji ve tarih gibi) odaklanabilirsiniz. Bölüm genel olarak sayısal bilgiyi, bireylerin ve toplumların davranışlarıyla birleştirmeye dayanıyor diyebiliriz. Öğrencilerin iki tarafa da ilgi duyuyor olmaları, onların bölümü okurken zevk almalarını sağlayacaktır. Bu noktada öğrencilerimizin Bölüm Akademik Programını, ve bölümün önerdiği Serbest ve Ekonomi seçmeli derslerini incelemelerini tavsiye ederiz.
Ekonomi bölümü lisans programından mezun olan öğrenciler, özel ya da kamu sektörlerinde oldukça geniş bir alanda iş imkânı bulmaktadırlar. Ekonomi eğitimi belli bir mesleğe yönelik eğitim vermektense, mezunlarının farklı mesleklere yönelmelerini sağlayacak temel bilgi ve becerileri kazandırır.
Üretim sektöründeki firmalara ilaveten, hizmet sektörleri olan Bankacılık ve bütün finans piyasası kurum ve kuruluşlarında (örneğin: borsa ve menkul kıymetler şirketlerinde), sigorta şirketlerinde ve dış ticaret (ithalat/ihracat) şirketlerinde, uzman, uzman yardımcısı, müfettiş, mali müşavir, muhasebeci, satış ve pazarlamacı ve kariyerlerinde daha sonra yönetici adayı ve yönetici olarak yükselebilirler. Özel sektör ve kamu bankalarının genel merkezlerinde hazine bölümlerinde veya şubelerinde iş imkanı bulabilirler. İlaveten, çok uluslu şirketler, ekonomik faaliyetlerini uygularken çoğunlukla ekonomistlerin uzmanlıklarından yararlanmaktadır.
Bir diğer imkan uluslararası kurum ve kuruluşlarında (Dünya Bankası, Uluslararası Para fonu (IMF), Birleşmiş Milletler (UN), Ekonomi, Kalkınma ve İşbirliği Örgütünde de (OECD) çalışabilirler. Özel sektördeki profesyonel iş hayatına ilaveten master ve doktora eğitimlerini tamamladıktan sonra akademisyenlik mezunlarımızın tercih edebileceği bir diğer seçenektir. Öğrencilerimiz Mezuniyet sonrası hemen işe başlayabilirler, Sertifika ve sınav gerekmemektedir. İlaveten, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hazine ve Maliye, Ekonomi (Ticaret) ve Kalkınma Bakanlıkları, Hazine Müsteşarlığı, Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarda da istihdam edilebileceklerdir.
Ekonomi bölümde okumak için gereken en önemli nitelikler sosyal olaylara ve bireylerin davranışlarına ilgi duymak ve analitik düşünceyi sevmektir. Eğer bireylerin, şirketlerin ve devletlerin verdikleri kararlara ve bunların sonuçlarına dair bir “neden” sorusu öğrencinin aklında var ise ve bu soruya cevap ararken buna analitik bir çerçeve ile yanıt vermenin gücünü hissetmek istiyorsa o zaman Ekonomi bölümünde okumaktan hem zevk alacak ve hem de çalışmalarında başarılı olacaklardır. Ekonomi öğrencilerinin, öğrenme zamanlarını hem takım çalışması ve hem de bağımsız çalışmaya ayırmaları onları gerçek hayata hazırlar. Kendi gelişimleri için sorumluluk almayı öğrenirler ve bu durum onlara iş hayatlarında oldukça büyük bir katkı sağlar.
Programımızı esnek ve yeniliklere açık olacak şekilde tasarladık. Zorunlu derslerimizi minimum düzeyde tutarak, Bölümümüz müfredatında 6 adet Serbest Seçmeli ve 7 adet bölüm seçmeli ders oluşturduk. Üniversite genelindeki Serbest seçmeli derslerimizde öğrencilerimiz yönetim bilimleri (işletme, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler) şemsiyesi altındaki tüm disiplinlere ilaveten üniversitemizin Güzel Sanatlar, İletişim, Fen Edebiyat, Ticari Bilimler gibi diğer fakültelerinden de ilgileri doğrultusunda diledikleri dersleri tercih edebilmektedirler. Ekonomi Bölüm Seçmeli derslerimizde de ekonominin farklı konularında açtığımız derslerle programımızı sürekli güncel tutmaya çalışıyoruz. Örneğin, Bölüm seçmeli Sinema ve Ekonomi dersinde öğrenciler zorunlu derslerinde gördükleri soyut ekonomik teori ve modelleri, örneğin küresel kriz gibi somut gerçek yaşanmış iktisadi olaylarla ilişkilendirilir. Ekonomik konular, işlenilen filimlerdeki yönetmen ve oyuncuların gözünden sunulduktan sonra, konuyla ilgili akademik kitap ve makaleler ve ekonomi bilgisi kullanılarak tartışılır ve sosyal çözümler üretilir.
Öğrenciler, derslerindeki teorik konularda bilgilenmenin yanı sıra, her dönem düzenlediğimiz Geleneksel Ekonomi Sohbetleri konferansları kapsamında yurt içi ve yurt dışından misafir konuşmacı olarak davet edilen iş adamı, girişimci veya öğretim üyeleriyle tanışma ve onların tecrübe, bilgi ve uzmanlıklarından faydalanma fırsatı bulmaktadır
Bunun yanısıra, hem aktif öğrencilerimizle hem de mezunlarımızla her dönem birçok sosyal etkinlik düzenlemekteyiz.
Etkinliklerimizi sosyal medyadan takip etmek için,
Ekonomi Bölümü müfredatımızda Staj dersi 7’nci yarıyıldadır ve öğrencilerimiz Staj yaparak sektör deneyimi kazanarak kariyerlerine başlarlar. Öğrencilerimiz stajlarını 6. dönemlerini takip eden yaz aylarında uzun dönem olarak yaparlar. Stajlarını tamamlamalarının ardından takip eden Güz döneminde alacakları staj dersinde staj raporlarını teslim ederek staj yükümlülüklerini yerine getirirler. Arzu eden öğrencilerimiz mecburi stajlarının yanı sıra, sektörel deneyimlerini artırmak amacıyla, gönüllü staj da yapabilirler. Staj koordinatörümüz, staj öncesi, staj süresi ve staj sonrasında öğrencilerimize danışmanlık yapmaktadır.
Bölüm Staj Koordinatörü
Doç. Dr. Alper ALTINANAHTAR
E-posta: aaltinanahtar@yeditepe.edu.tr
Dahili: 1789
Ofis: İİBF 518
Ekonomi bölümünün hem Erasmus hem Exchange anlaşmaları ile her dönem birçok yabancı öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve aynı şekilde birçok öğrencimiz Avrupa başta olmak üzere değişim programlarına katılmaktadır. Bölümümüz öğrenci sayısına oranla en fazla değişim öğrencisi gönderen ve değişim öğrencisi kabul eden bölümler arasındadır. Bu sayede öğrencilerimiz hem farklı ülkelerde eğitim görme imkanına ulaşmakta, hem de bölümümüzdeki yabancı öğrenciler ile farklı kültürleri tanıyarak vizyonlarını geliştirmektedirler. Erasmus / Exchange Koordinatörümüz öğrencilerimize sürecin her aşamasında yardımcı olmaktadır.
Bölüm Erasmus Koordinatörü
Dr. Öğr. Gör. Ayşe SEVENCAN
e-posta: ayse.sevencan@yeditepe.edu.tr
Dahili: 3029
Ofis: İİBF - 506
Anlaşmamız olan kurumlar (PDF)
ÜLKE | ŞEHİR | KURUM | Web |
Almanya | Mainz | Johannes Gutenberg University | http://www.uni-mainz.de/eng/ |
Almanya | Ludwigshafen | Ludwigshafen University Applied Sciences | http://web.fh-lu.de/enindex.nsf/en/ludwigshafenun |
Almanya | Kassel | Universität Kassel | http://www.uni-kassel.de/uk/ |
Avusturya | Graz | University of Graz | http://www.uni-graz.at/en/ |
Belçika | Antwerpen | University of Antwerp | https://www.uantwerpen.be/en/ |
Danimarka | Aarhus | Business Academy Aarhus | http://www.baaa.dk/ |
Fransa | Nancy | Université De Lorraine | http://www.univ-lorraine.fr/ |
Hollanda | Diemen | Inholland University Applied Sciences | http://www.inholland.nl/inhollandcom/ |
Hollanda | Utrecht | University Applied Sciences Utrecht | http://www.international.hu.nl/ |
İspanya | Madrid | Universidad Autónoma de Madrid | http://www.uam.es/cs/ContentServer/en/home.htm |
İtalya | Benevento | Università degli Studi del Sannio | http://www.unisannio.it/ |
Letonya | Riga | Baltic Psychology And Management Higher School | http://www.psy.lv/index.php |
Litvanya | Vilnius | Mykolas Romeris University | http://www.mruni.eu/en/current_students/erasmus/ |
Protekiz | Lisbon | Universidade Técnica De Lisboa | http://www.ulisboa.pt/ |
Süreçler, şartlar ve diğer tüm sorularınız için Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Ofisten de destek alabilirsiniz.
Ekonomi bölümü, Yeditepe Üniversitesi’nde girişimciliğe en uygun bölümlerin başında gelmektedir. Çünkü Ekonomi bölümü devletlerinin, şirketlerin, kurum ya da kuruluşların ekonomik açıdan gerçekleştirdiği faaliyetleri takip etme ve yorumlama becerisini kazandırır. Ayrıca, Ekonomi Bölümü, temel ekonomi bilgilerini ve analiz yöntemlerini öğreterek, girişimci olmak isteyen öğrencilerimizin Türkiye ve Dünyadaki ekonomik gelişmeleri takip edebilme, girişimcilik faaliyetleri sürecinde gerekli olan araştırma, çözümleme ve sonuçları değerlendirme yeteneklerini geliştirebilmektedir. Bu bilgi ve beceri girişimcilik faaliyetlerden verimli sonuçlar elde etmeyi sağlayacaktır.
Evet, Girişimciliğin okulla ilgisi ve bağlantısı vardır. Çünkü girişimcilik öğrenilen, geliştirilebilen ve çalışılarak kazanılan bir faaliyettir. Üniversitemizde verilen girişimcilik dersleri ile öğrencilerimize girişimcilik ile ilgili bilgi ve beceri kazandırılmaya çalışılmaktadır.
Dünyanın en kapsamlı girişimcilik projesi Global Entrepreneurship Monitor (GEM ) - Küresel Girişimcilik İzleme Projesi 2006 Yeditepe Üniversitesi – Ekonomi Bölümünün önderliğinde ilk defa başlatılmış ve adı geçen yıldan beri proje KOSGEB’in liderliğinde, Yeditepe Üniversitesinin teknik desteğiyle yürütmektedir.
Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümünün katkılarıyla ilk defa:
Türkiye’nin girişimcilik profili belirlenmiş
Türkiye’nin girişimcilik profili, diğer katılımcı ülkeler ile karşılaştırılmış,
Türkiye’deki girişimcilik potansiyelinin arttırılması için önerilerde bulunma imkânı sağlanmış,
Uluslararası bir projede bulunarak, diğer ülkelerin girişimcilik konusundaki tecrübelerinden yararlanılmıştır.
Ekonomi Bölümü seçimlik ders listesinde olan” BBA 412 Girişimcilik (KOSGEB)” dersi
KOSGEB’in “Girişimcilik Destek Programı” konularına uygun ve paralel olarak “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” olarak verilmektedir. Ders sonunda öğrenciler e-devlet üzerinden KOSGEB’in sınavına girerek sertifika (girişimcilik belgesi) alma hakkına sahip olacaktır. Bu sertifika sahibi öğrenciler, işlerini kurdukları takdirde KOSGEB’in Geleneksel Girişimcilik hibe desteğinden yararlanabilecektir.
Evet, Ekonomi soruları KPSS’de mevcut 120 farklı puan türünden 116’sına katkı yapmaktadır. Bu açıdan, Ekonomi mezunu olmak, diğer sosyal bilim alanlarıyla kıyaslandığında Ekonomi mezunlarına ciddi avantaj sağlamaktadır.
Hayır, bilakis lisansta Ekonomi eğitimi almak, Yüksek Lisansta Sosyoloji’den Finans’a, Antropoloji’den Gazeteciliğe, Siyaset Biliminden İşletme’ye Sosyal bilimlerin tüm alanlarında mezunlarına avantaj sağlar. Ekonomi, Sosyal Bilimlerin temelidir. Nasıl matematik müspet bilimlerde temel ise, Ekonomi de sosyal bilimlerde temel bilimdir.
Tüm dünyada multidisipliner eğitimin önemi ve talebi artmaktadır. Dolayısıyla biz de Yeditepe Ekonomi bölümünde öğrencilerimizi ister lisans eğitimi sırasında ÇAP ve Yandal yaparak, isterlerse de Yüksek Lisanslarını diğer alanlarda yaparak çağın gerekliliği olan “vizyoner, multidisipliner, yenilikçi” bireyler olmaları için cesaretlendirmekteyiz.