Doç. Dr. Çağrı Levent USLU
Bölüm Başkanı
e-posta: cluslu@yeditepe.edu.tr
Dahili: 1751
Ofis: İİBF 503
Yeditepe Ekonomi, TM-1 puan türüyle öğrenci kabul eden, eğitim dili İngilizce olan 4 yıllık bir programdır. Programın ilk yılında öğrencilere Sosyal Bilimlerin temeli olan dersler verilir. Bu derslerin başlıcaları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Uygarlık Tarihi, Hukuk dersleridir. Bu derslere ek olarak Ekonomi eğitiminin ileri aşamalarına esas teşkil edecek Mikroekonomi ve Makroekonominin Temelleri ile Matematik, Muhasebe ve İşletmeye Giriş dersleri de birinci sınıfta yer almaktadır. Ek olarak öğrencilerin veri bilimi alanı ile tanışmaları için birinci sınıfta İstatistik Paket Programlama ve Veri Derleme uygulamalı laboratuvar dersi mevcuttur. Programın 2. ve 3. yıllarında teorik Ekonomi dersleri ile birlikte Bilimsel Araştırma Yöntemleri, İstatistik, Ekonometri ve öğrencilerin ilgi / uzmanlık alanlarına uygun şekilde alabilecekleri seçmeli dersler yer alır. Programın 4. yılı, öğrencilerin uzmanlık alanlarına göre eğitimlerine yön verebilecekleri, çoğunlukla seçmeli derslerden oluşan bir eğitim programı içerir. Programın öğrencilerin iş hayatına atılmak üzere oldukları bu 4.yılında zorunlu olan bitirme projesi ve staj dersleri ile öğrencilere araştırma yeteneği ve pratik tecrübe kazandırılması amaçlanmaktadır.
Bölüm mezunlarımızın gelişen küresel rekabet ortamında fark yaratan bireyler olabilmeleri amacıyla öğrencilerimizin ilgi / uzmanlık alanlarında kendilerini geliştirebilmelerine yönelik olanaklar sağlamaktayız. Bu çerçevede bölüm akademik programında 2 farklı grup seçmeli ders yer almaktadır. Bu dersler bölüm ders yükünün %27'sini oluşturmaktadır.
- Serbest Seçmeli Dersler: Akademik programda 6 adet serbest seçmeli ders bulunmaktadır. Bu dersler Yeditepe Üniversitesinde herhangi bir bölümünden seçilebilecek derslerdir. Üniversite seçmeli dersleri, Ekonomi bölümü Alan seçmeli dersler yerine de seçilebilir. Seçmek istediğiniz ders listede yoksa, dönem başlamadan 2 hafta öncesine kadar, bölüme yazılı bir şekilde yapılan başvuruların sonucunda istediğiniz ders listeye eklenebilir.
- Alan Seçmeli Dersler: Akademik programda 7 adet alan seçmeli ders bulunmaktadır ve bu dersler Ekonomi Bölümü tarafından açılan seçmeli derslerden oluşur. Alan seçmeli ders listesindeki dersler serbest seçmeli ders olarak da seçilebilirler.
Yeditepe Ekonomi öğrencilerinin önlerinde, üniversitenin bir çok bölümüyle Çift Anadal ya da Yan Dal yapabilme imkanları bulunmaktadır. Bu sayede öğrenciler, diledikleri takdirde, tercih ettikleri ikinci bölümü okuyarak iki diploma ile mezun olabilir, ya da tercih ettikleri bölümde Yan Dal yaparak diplomalarına ek bir sertifika alabilirler.
Yeditepe Ekonomi'den mezun olan öğrenciler Devlet kurumlarında, Bankacılık / Finans sektörü başta olmak üzere özel sektörde, ve de girişimci olarak iş aleminde yer alabilmenin yanı sıra, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi ile ilerlemek istedikleri herhangi bir Sosyal Bilim dalında ihtiyaç duyacakları temel bilgi ve becerileri edinmiş olacaklardır.
Yeditepe iktisat mezunu olarak sunu soylemek isterimki yeditepede okumak guzel bir ayricalik.iktisat okumak dahada buyuk ayricalik bu bolumden mezun olmanin bana kattigi en buyuk nimet analitik dusunebilmek detaylari gorebilmek ve insanlari iyi analiz etmek oldu.cunku iktisadi sadece ekonomi olarak gormemek gerekir iktisat ayni zamanda insan bilimidir fakulte hayatimiz boyunca assume that(varsayalim) ile baslayan her cumle kafama kazinmis iste o varsayimlar sayesinde hayatimda hep alternatif planlarim olmustur ve aslinda ne kadar sayisal ve istatiksel veriler gorsekte ne kadar hayati ogrendigimizi gercek hayatla yani mezun olduktan sonra daha iyi anladim.mezun olduktan sonra muhasebe ve finans alanlarinda calistim. 2018 yilinda kurmus oldugum kobi danismanlik sirketimde kobi,sgk ve yatirim tesvik danismanligi yapmaktayim
Dila Olgun
2016 Mezunu
Merhaba ben Simge Tabak, OMD Türkiye Medya ajansında Dijital Müdür olarak çalışmaktayım. Yeditepe Üniversitesi İktisat bölümünün en büyük avantajı, birçok alanda sergilemiş olduğu uluslararası eğitim yaklaşımı ve alanında uzman akademik kadrosudur. İktisat bölümünden; ezberci eğitimden ziyade analitik düşünmeyi sağlayan eğitim kalitesi, eğitim dilinin İngilizce olması, sağladığı geniş çevre, araştırma ve geliştirmeye verilen önem, tüm öğretmenlerin her daim öğrencilerine yardım etmesi ve dinlemesi, geleceğe yönelik vizyon sağlaması, iş hayatına hazırlaması gibi birçok değerli kazanımlarla mezun oldum. 2010 yılında Hazırlık sınıfı ile başladığım ilk günden, birbirinden güzel anılarla mezun olduğum sürece kadar Yeditepe Üniversiteli olmaktan her zaman gurur duydum ve kendimi şanslı hissettim. Bugün tekrar bir üniversite tercihi yapsam yine aynı okulu ve bölümü tercih ederdim.
Simge Tabak
2015 Mezunu
Merhaba, ben Mert Berkant ZENGİN. Yeditepe Ekonomi bölümünden 2015 senesinde mezun oldum. 2014’ten beri açık hava reklam malzemeleri satan Essen Reklam isimli firmanın sahibiyim. Çalışan sayısı olarak ufak bir firma olsak da kendi alanındaki ilk 10 firma arasındayız. Alanımıza daha çok yenilikçi yaklaşımlar getirmekteyiz ve bu da bizim sektördeki en inovatif firmaların başında olmamızı sağlıyor.
Lisans döneminde aldığım dersler şirket yönetiminde daha emin adımlar atabilmemi sağladı. Hocalarımdan aldığım destek son iki sene hem okulu hem de işi paralel olarak yürütmeme olanak sağladı. Yeditepe’nin bana sağladığı bir diğer fırsat ise 11 yaşımdan beri profesyonel olarak oynadığım basketbolla sakatlığım sonrası okul takımı ile yine parke ile buluşmam. Okul takımındaki başarımdan dolayı %50 burs ile okuma şansı elde ettim.
Okulda sadece uzun soluklu arkadaşlıklar değil hocalarımla da devam eden sağlam ilişkiler kurdum. Okuldan aldığım dünya insanı olma vizyonu, şu an farklı ülkelerden gerek sosyal gerekse profesyonel ilişkiler kurmama olanak sağladı.
Mert Berkant ZENGİN
2015 Mezunu
Ben Yeşim Dağdelen. 2007 yılında, Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü tam burslu kazandım. Bölümü büyük bir keyifle okudum. Yeditepe de okuduğum bölüm de hayal ettiğimden fazlasını sundu bana. Hocalarımın ve aldığım derslerin kendimi geliştirmem ve vizyon kazanmam konusunda büyük katkıları oldu.
Okuldan mezun olur olmaz KPMG Türkiye’de denetim bölümünde işe başladım. Üç sene denetimden sonra, Türk Telekom’da Karar Destek Bölümü’nde farklı bir deneyim fırsatı yakaladım ve yaklaşık 6 senedir iş hayatıma Türk Telekom’da devam ediyorum.
Yeditepe Üniversitesi akademik bilginin yanında, sosyal anlamda da hayatıma bir çok güzellik kattı. Hala devam eden çok değerli arkadaşlıklar kazandırdı bana. Hayalim olan Erasmus deneyimini yine Yeditepe’de yaşadım. Yabancı bir ülkede hem akademik anlamda hem sosyal anlamda kendimi geliştirdim.
Yıllar sonra bile Yeditepe’yi andığımda çok özel ve güzel duygular hissediyorum. Benim için çok kıymetli ve unutulmaz bir hatıra.
Yeşim DAĞDELEN
2012 Mezunu
Merhaba, ben Tuba. Yeditepe Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Bu bölümü öncelikle çok kararsız bir yapıya sahip olduğum için seçmiştim. Mezun olduktan sonra çalışabileceğim fazlasıyla vasıflı çalışma alanları bulunması, beni emniyette hissettirmişti.
Nitekim 2015 yılında okuldan mezun olduktan sonra Almanya merkezli, kimyasal ham madde üretimi yapan , Lanxess Kimya Tic. Ltd.Şti.’de,Satış Destek Uzmanı olarak işe başladım.(Halen)
Yabancı bir şirket olması sebebiyle, okulumun kalitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde aldığım yabancı dil eğitim seviyesi, ilk olarak iş görüşmesinde etkili oldu.
Bununla birlikte, aldığım eğitim seviyesi, analitik zekamı geliştirmiş olmakla birlikte, iş hayatımda da önemli rol oynadı. Bana kattıkların için teşekkürler Yeditepe..
Tuba ŞİMŞEK KOÇAL
2015 Mezunu
Yeditepe Üniversitesi'nin profesyonel hayattaki imajı iş arayış sürecimde hedefime kolayca ulaşmamı sağladı. Aldığım bölüm derslerinden edindiğim bilgileri iş hayatımda sürekli kullanmaktayım. Şu an PwC - PricewaterhouseCoopers adlı bağımsız denetim şirketinde Kıdemli Danışman olarak çalışmaktayım. Çalışanı olmaktan mutluluk duyduğum bu şirket ile bölüm hocalarımın tavsiyeleri sonucunda tanıştım. Böylelikle kariyerime öncü ve global bir firmada başlamış oldum. Yeditepeli olmaktan her zaman gurur duyuyorum.
Betül DEMİRKOL
2018 Mezunu
Ekonomi; üretim, tüketim, ticaret, dağıtım, ithalat ve ihracat gibi insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri adına yaptıkları faaliyetlerin bütününü ifade eder. Ekonomi bölümü ise, öğrencilere ekonomi biliminin mantığını öğreterek Türkiye ve dünya ekonomisini geniş bir perspektiften analiz edebilecek bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ekonomi bölümü öğrencisi olabilmek için liselerin eşit ağırlık bölümlerinden mezun olunması ve üniversite tercihinin TM-1 puan türünden yapılması gerekmektedir. 4 yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler ekonomi bölümü lisans derecesine sahip olmaktadır. Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü, hem akademik kariyer yapmak isteyen hem de özel ya da kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen öğrencilere alanında uzman akademik kadrosuyla verimli bir eğitim vermektedir.
Yeditepe Üniversitesi Ekonomi bölümü, öğrencilerine Türkiye ve Dünya ekonomisini yorumlayabilecekleri bilgi ve deneyim kazandırmaktadır. Ekonomi bölümünün dersleri öğrencilere analitik bir bakış açısı kazandırmayı amaçlamaktadır. İstatistik, matematik ve ekonometri gibi sayısal derslerin yanı sıra iktisadi düşünceler tarihi, Türkiye ekonomisi ve kamu maliyesi gibi derslerle öğrencilerin sistematik ve eleştirel düşünceyi tümüyle kavraması hedeflenmektedir. Ekonomi bölümü öğrencileri mezuniyet sonrasında, lisansüstü eğitimine devam ederek akademik kariyer yapabileceği gibi kamu ve özel sektörde profesyonel iş hayatına başlayabilmektedir.
Puan Türü |
Genel kontenjan |
Taban Puan |
Sıralama |
EA - Burslu |
7 |
485,04232 |
1990 |
EA - %50 Burslu |
32 |
307,82825 |
359867 |
EA - Ücretli |
5 |
289,91623 |
488143 |
EA - UOLP Batı Kanada Huron Üniversitesi | 5 | 281,91711 | 555301 |
Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü ücretleri için bu sayfadan yararlanabilirsiniz.
Yeditepe Üniversitesi, öğrencilerini başarı bursu, yönetim bursu ve sporcu bursu gibi çeşitli burs programlarıyla desteklemektedir. Ekonomi Bölümü Burs İmkanları sayfasını inceleyerek burs olanakları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Buradan ilgili sayfaya ulaşabilir, bölümleri ve burs imkanlarını inceleyebilirsiniz.
Yeditepe Üniversitesi Ekonomi lisans programının en temel amacı, Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri ve bu gelişmelerin sosyo kültürel sonuçlarını inceleyebilen, ekonomik sorunları analitik bir bakış açısıyla çözümleyebilen, eleştirel düşünceye ve etik değerlere sahip ekonomistler yetiştirmektir. Ekonomi bölümü ders programında, temel ekonomi bilgisinin yanı sıra sosyal bilimlerin diğer alanlarını destekleyen geniş ders yelpazesi ile öğrencilerin iyi bir ekonomist olarak gelişimi sağlanmaktadır. Aynı zamanda öğrencilere, ilgi alanları doğrultusunda uzman olabilecekleri temelde Makroekonomi ve Mikroekonomi gibi iki farklı alanda eğitim imkânı sunulmaktadır. Yeditepe Üniversitesi, Ekonomi Bölümü öğrencilerine en az 40 iş günü zorunlu staj imkânı sağlamaktadır.
Öğrenciler profesyonel iş hayatına başlamadan önce, finansal kuruluşlarda çalışarak derslerde öğrendikleri bilgileri yakından deneyimleme fırsatı bulmasının yanı sıra profesyonel iş dünyasının önde gelen isimleri ile buluşarak kariyerlerine yön vermektedir. Ekonomi bölümü öğrencilerine yeni beceriler kazandırmak ve istihdam oranlarını arttırmak amacıyla, üniversite bünyesindeki diğer lisans programlarında çift anadal ve yandal yapma olanağı sunulmaktadır. Aynı zamanda öğrenciler, Erasmus+ programı kapsamında eğitim hayatlarının bir dönemini dünyanın önde gelen üniversitelerinde tamamlayabilmektedir. Her sene düzenli olarak gerçekleştirilen Ekonomi Konferansları kapsamında öğrenciler, teorik konularda bilgilenmenin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından davet edilen öğretim üyeleriyle tanışma ve onların uzmanlıklarından faydalanma fırsatı bulmaktadır.
Ekonomi bölümü lisans programından başarı ile mezun olan öğrenciler, kamu ya da özel sektörde oldukça geniş bir alanda iş imkânı bulunmaktadır. Özellikle ulusal ya da çok uluslu şirketler, ekonomik faaliyetlerini uygularken çoğunlukla ekonomistlerin uzmanlıklarından yararlanmaktadır. Şirketlerde ekonomi/finans danışmanı unvanıyla çalışabilecekleri gibi, satış ve pazarlama gibi departmanların farklı pozisyonlarında çalışabilirler. Mezunlar, özel ve kamu bankalarının genel merkezlerinde ve şubelerinde de istihdam olanağı bulabilirler.
Bankaların dışında bütün finans piyasası kurum ve kuruluşlarında uzman, uzman yardımcısı, müfettiş, mali müşavir, muhasebeci, yönetici ve yönetici adayı gibi pozisyonlarda görevlendirilebilirler. Mezuniyetlerinin ardından kamu kurum sınavlarında başarı gösteren mezunlar ekonomist unvanı ile, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler. İleri seviyede yabancı dil becerisi gelişmiş mezunlar ise Dünya Bankası (WB), Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası kuruluşlarda çalışma imkanına sahip olurlar. Aynı zamanda ekonomi lisans programının ardından yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden mezunlar, akademik kariyer yapma olanağına sahiptir.
Vizyon
Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümünün vizyonu eğitim, öğretim, bilimsel araştırmalar ve topluma verdiği hizmetlerle Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen Ekonomi bölümlerinden biri olmaktır.
Misyon
Bölümümüz, sürekli iyileştirme prensipleri çerçevesinde, eğitim, araştırma ve hizmet yoluyla topluma değer katmaya odaklanmıştır. Bu amaçla:
Yeditepe Ekonomi Bölümü, çağdaş, aydın ve evrensel değerleri özümsemiş, yerel ve küresel ekonomik gelişmeleri anlayabilecek ve yön verebilecek, liderlik özelliklerine sahip bireyler yetiştirme kararlılığıyla, çağdaş uluslararası akademik standartlarda lisans ve lisansüstü programlar sunar.
Öğretim elemanlarının akademik ve profesyonel gelişimlerini, ulusal/uluslararası platformlarda bilgi üretmelerini ve paylaşmalarını destekleyen bir çalışma ortamı sağlar.
Ulusal ve uluslararası her türlü özel işletme ve kamu kuruluşları ile işbirliği yaparak, öğrencilerinin ve Fakülte elemanlarının bilgi/deneyimlerini paylaşmalarını desteklemek suretiyle topluma hizmet eder.
Bölüm içinde kişisel gelişimi destekleyen, hem öğretim üyeleri hem de öğrenciler arasında çağdaş, saygılı, hoşgörülü, yenilikçi, girişimci ve katılımcı bir kültürü yaşatır ve yansıtır.
Ekonomi Bölümü, üniversitemizin kuruluşuyla birlikte 1996 yılında eğitim vermeye başladı. İlk mezunlarımız 2000 yılında çalışma hayatına katıldılar. 2001 yılında, 26 Ağustos yerleşkesine taşınmak üniversitemizin bütün fakültelerini ve bölümlerini bir araya getirdiğinde, bölümler arası işbirliği ve disiplinler arası çalışmalara imkan verdi. Böylece tam zamanlı öğretim üyesi sayısı yükselerek artan öğrenci sayısı ve istenen ders çeşitlendirmesinde uygun duruma gelmiştir.
Tarihçe
Öğretim üyelerimiz bir yandan bilimsel çalışmalara ağırlık vermekte, diğer yandan yeni dersler geliştirerek iktisat eğitiminin değişen koşullara uygunluğunu sağlamaktadır. İktisat yüksek lisans ve doktora eğitimi “Genel İktisat” ve “Politik İktisat” programları ile yürütülmektedir. Bölümümüzden 2015 yılı sonuna kadar 756 lisans, 10 yüksek lisans ve 8 doktora öğrencimiz mezun olmuştur.
Bölüm Başkanlarımız:
1996-2001 Prof. Dr. Önder Arı
2001-2007 Prof. Dr. F. Vural Savaş
2007-2013 Prof. Dr. M. Reşat Kayalı
2013-2015 Prof. Dr. Ferda Halıcıoğlu
2015-2017 Prof. Dr. V. Necla Geyikdağı
2017-2022 Prof. Dr. Ahmet Özçam
2022- Doç. Dr. Çağrı Levent Uslu
Uluslararası Öğrenci Hareketliliği: Erasmus ve Diğer Değişim Programları
Yurtdışındaki 100'ün üzerinde yüksek öğretim kurumuyla ikili anlaşmaları bulunan fakültemiz, öğrenci hareketliliğine büyük önem vermektedir.Bu bağlamda İktisat Bölümü, Erasmus ve değişim programları kapsamında, her dönem tüm dünya üniversitelerinden pek çok öğrenciyi ağırlamakta ve bu üniversitelere öğrencilerini göndermektedir. Bu anlaşmalar kapsamında, İktisat Bölümü öğrencilerinin eğitimlerinin bir bölümünü tamamlayabilecekleri üniversitelerin, güncel listesi aşağıda yer almaktadır.
Uluslararası değişim program başvurusu yapmak ve detaylı bilgi edinmek için Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Ofis'in web sitesini ziyaret edebilirsiniz ya da bölüm Erasmus koordinatörümüz Dr. Ayşe SEVENCAN'a başvurabilirsiniz.
Bölüm Erasmus Koordinatörü
Dr. Öğr. Gör. Ayşe SEVENCAN
e-posta: ayse.sevencan@yeditepe.edu.tr
Dahili: 3029
Ofis: İİBF - 506
Anlaşmamız olan kurumlar (PDF)
ÜLKE | ŞEHİR | KURUM | Web |
Almanya | Mainz | Johannes Gutenberg University | http://www.uni-mainz.de/eng/ |
Almanya | Ludwigshafen | Ludwigshafen University Applied Sciences | http://web.fh-lu.de/enindex.nsf/en/ludwigshafenun |
Almanya | Kassel | Universität Kassel | http://www.uni-kassel.de/uk/ |
Avusturya | Graz | University of Graz | http://www.uni-graz.at/en/ |
Belçika | Antwerpen | University of Antwerp | https://www.uantwerpen.be/en/ |
Danimarka | Aarhus | Business Academy Aarhus | http://www.baaa.dk/ |
Fransa | Nancy | Université De Lorraine | http://www.univ-lorraine.fr/ |
Hollanda | Diemen | Inholland University Applied Sciences | http://www.inholland.nl/inhollandcom/ |
Hollanda | Utrecht | University Applied Sciences Utrecht | http://www.international.hu.nl/ |
İspanya | Madrid | Universidad Autónoma de Madrid | http://www.uam.es/cs/ContentServer/en/home.htm |
İtalya | Benevento | Università degli Studi del Sannio | http://www.unisannio.it/ |
Letonya | Riga | Baltic Psychology And Management Higher School | http://www.psy.lv/index.php |
Litvanya | Vilnius | Mykolas Romeris University | http://www.mruni.eu/en/current_students/erasmus/ |
Portekiz | Lisbon | Universidade Técnica De Lisboa | http://www.ulisboa.pt/ |
Bologna Süreci; pek çok uluslararası kuruluş tarafından sürdürülen Avrupa’da birbiriyle uyumlu yükseköğretim alanları oluşturmak, akademik alanda belli standartlar geliştirmek, bu standartları uygulamak ve eğitim sistemindeki ayrılıkları en aza indirmek amacıyla geliştirilmiş bir reform sürecidir. Bologna Süreci’nin temel amaçları arasında eğitim kazanımı, şeffaflık, öğrenci ve akademik kadronun hareketliliği ve uluslararası alanda yükseköğretim kurumlarının birbirini tanıması bulunmaktadır. Öğrenci merkezli bir program olan Bologna Süreci, öğrencilerin çok daha aktif ve bilinçli bir şekilde eğitim hayatına devam etmesini sağlamaktadır. Yeditepe Üniversitesi Bologna Eşgüdüm Komisyonu çalışmalarını, ulusal ve uluslararası yeterlikler çerçevesinde yürütmektedir. Bu doğrultuda üniversitemizde 2006 yılından beri devam etmekte olan çalışmalar sonucu 2012 yılında, var olan tüm programların yeterlikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) ile mesleki ve güncel standartlar göz önünde tutularak belirlenmiş ve derslere ait öğrenme çıktıları ile ilişkilendirilerek öğretimin daha planlı ve nitelikli hale gelmesi sağlanmıştır.
Ekonomi Lisans Programı Bilgi Paketi'ne buradan ulaşabilirsiniz (PDF).
Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğrencilerine, üniversite bünyesinde bulunan pek çok bölümde çift ana dal ya da yan dal yapabilme olanağı sağlamaktadır. Bu sayede öğrenciler, tercih etmeleri durumunda, ikinci bir diplomaya sahip olabilir ya da uzmanlaşmak istedikleri farklı bir alanda yan dal programına katılarak diplomalarına ek bir sertifika alabilirler. Çift ana dal ve yan dal programları için başvuru kriterleri, programa devam ve tamamlama koşulları Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim, Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.
Yeditepe Ekonomi Bölümü öğrencilerini mevcut ÇAP Yandal anlaşmalarıyla sınırlamaz. Öğrencimiz, aşağıda listelenen bölümler dışında bir bölüm ile ÇAP / Yandal yapmak isterse bölüm kooridnatörüne başvurarak iki bölüm arasında ÇAP / Yandal anlaşması yapılmasını talep edebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Hemşirelik Yüksek Okulu gibi istisnai Fakülte / Bölümlerle ÇAP / Yandal yapma imkanı bulunmamaktadır. Ekonomi Bölümünde ÇAP yapmak ya da Ekonomi Bölümü öğrencisiyken başka bir bölümde ÇAP yapmak için bölüm ÇAP / Yan Dal koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Kerra Geldi ile iletişime geçebilirsiniz.
Bölüm Çift Anadal ve Yandal Koordinatörü
Dr. Öğr. Gör. Hatice Kerra Geldi
e-posta: hkerra@yeditepe.edu.tr
Dahili: 1722
Ofis: İİBF - 514
Bölümümüzde şu an 17 farklı bölüm ile ÇAP anlaşması vardır.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi |
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) |
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Fransızca) | |
İşletme | |
Kamu Yönetimi | |
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri | |
Uluslararası Finans | |
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik | |
Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi | Yönetim Bilişim Sistemleri |
Mühendislik Fakültesi | Endüstri ve Sistem Mühendisliği |
İnşaat Mühendisliği | |
Fen-Edebiyat Fakültesi | Psikoloji |
Matematik | |
Sosyoloji | |
Güzel Sanatlar Fakültesi | Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
Moda ve Tekstil Tasarımı | |
İletişim Fakültesi | Gazetecilik |
Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu | Gayrımenkul Geliştirme ve Yönetimi |
S1: Yeditepe Üniversitesi bölüm tercihi için bana yardımcı olabilir mi?
C1: Yeditepe Üniversitesi olarak tanıtım dönemlerimizde aday öğrencilerimizi okulumuz yerleşkesinde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımız gibi, web sitemizdeki aday öğrenci adresindeki tercih robotu ile de destek vermekteyiz.
S2: Ekonomi ne anlama gelir?
C2: Ekonomi, kelime anlamı olarak insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin, üretim, tüketim ve ticaret faaliyetlerini inceleyen ve sınırsız olan insan ihtiyaçlarının kıt kaynaklarla en etkin şekilde nasıl karşılanması gerektiğini araştıran sosyal bir bilim dalıdır. O nedenle insanların, üretimden tüketime tüm faaliyetlerini davranışsal sosyal bir bakış açısıyla inceler. Genelde akıllara önce para ile olan ilişkiler gelir, ancak para sadece bir ödeme aracıdır. İnsanların ve toplumların neredeyse her faaliyetinin özünde aslında bir kaynağı optimum (ETKİN) şekilde kullanması gerekliliği vardır.
S3: Ekonomi eğitimi almak neden önemlidir?
C3: Hayatımızın her alanında yer alan ekonomi doğal bir parçamız gibidir. Ekonomi okumak, içinde yaşadığımız dünyayı, çok çeşitli ülkelerin devlet politikalarını ve işletmelerini, toprak, emek ve fiziksel sermaye kaynak kullanımlarını ve verimliliğin önemini daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Ürün, hizmet, istihdam ve para piyasalarında fiyatların nasıl değiştiğini, ülkeler arasındaki gelir düzeyleri ve yaşam standartlarının neden farklı olduğuna kadar her şeyi ekonomi sayesinde öğrenebilirsiniz. Ekonominin hayatın her alanında ve her kesim insan üzerinde bir etkisi vardır. Bu nedenle ekonomistler kamu ekonomik politikalarından, yoksulluk ve gelir dağılımı, çevre ekonomisi gibi çok çeşitli sosyal konularda araştırma yapabilirler. Öte yandandan, toplumların sosyal alanda gerçekleştirdikleri reformların mutlaka ekonomik reformlar ile de desteklenmesi gerekir. Ekonomi eğitim almak, bu reformların nasıl, ne zaman yapılacağı ile ilgili konularda daha yetkin vatandaşlar olmamızı sağlar.
S4: Yeditepe Ekonomi Bölümünün Yurt dışındaki Üniversitelerle Çift Diploma anlaşması var mı? Yurt dışında öğrenci gönderiyor musunuz?
C4: Yeditepe Üniversitesi ile Huron University at Western Canada (Kanada) arasında Ekonomi alanında Ortak Lisans Programı Protokolü (Çift Diploma) mevcuttur. 2020-2021 öğretim yılında ücretli 5 öğrenci programımızı seçmiş ve mevcut kontenjanı doldurmuştur. Bu programı seçen öğrencilerimiz ilk 2 seneyi Yeditepe Üniversitesinde ve 3üncü ve 4üncü senelerini de Kanada’da okurlar. Kanada’ya gelecek öğrencilerde burs icin aranan en az not ortalaması genelde %80 dir.
Ücretlerle ilgili güncel bilgiye Huron Üniversitesi için bu sayfadan, Yeditepe Üniversitesi için bu sayfadan ulaşabilirsiniz
Yeditepe Üniversitesi ile Huron University at Western (Kanada) arasında Ekonomi alanında Ortak Lisans Programını seçen öğrencilerimizin çok dikkat etmesi gereken bir husus bu programın (Ortak Lisans programı) kodunun Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü (İngilizce) programı kodundan farklı olduğu, ve tercih aşamasında ortak lisans progragramının kodunun işlenmesi gerektiğidir.
S5: Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümünün amacı nedir?
C5: Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü, öğrencilere ekonomi biliminin mantığını ve temel kavramlarını öğreterek Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri ve problemleri ve bu gelişmelerin sosyal sonuçlarını geniş bir perspektiften analiz edebilecek, yorumlayabilecek ve analitik bir bakış açısıyla bağımsızca çözüm üretebilecek, bilgi ve deneyim kazanmış eleştirel düşünceye ve etik değerlere sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Hem özel ve hem de kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen veya akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere alanında uzman akademik kadrosuyla kaliteli bir eğitim vermekteyiz.
S6: Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümünde hangi dersler sunulmaktadır?
C6:Ders programı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Yeditepe Ekonomi bölümü, öğrencilere Uluslararası Politik İktisat, Küresel Ekonomi, Ekonomik Büyüme, Kalkınma, Türkiye Ekonomisi, Para ve Sermaye Piyasaları, Parasal İktisat, Kamu Maliyesi ve İktisadi Düşünceler Tarihi gibi temel ekonomi dersleriyle sistematik ve eleştirel düşünceyi tümüyle kavramasının yanı sıra analitik bir bakış açısı kazandırmayı da amaçlamaktadır. İstatistik, matematik, ekonometri ve istatistik paket programları ve veri derleme gibi sayısal derslerimiz bu kuramsal bakış açısının analitik altyapısını güçlendirmeyi hedefler.
Öte yandan programımız, öğrencilerimizin ister Sosyal Bilimlerin diğer alanlarında, ister Ekonomi biliminin alt uzmanlık alanlarında uzmanlaşmalarını, ilgi duydukları alanlarda kendilerini geliştirebilmeleri için 6’sı Serbest, 7’si Ekonomi olmak üzere toplam 13 seçmeli ders ile desteklenmiştir.
S7: Neden Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümünü seçmeliyim? Bölümün farklılığı nedir?
C7: Yeditepe Üniversitesi Ekonomi bölümünde yurt dışı ve yurt içinde prestijli üniversitelerde öğrenim görmüş ve her biri kendi konusunda uzman tam zamanlı 3 profesör, 3 doçent ve 5 Dr. öğretim üyesi ile toplamda 11 akademisyen olarak uluslararası nitelikte kaliteli eğitim veren bir akademik kadroya sahip bulunmaktayız. Ekonomi eğitimi, temel bir bilim dalı olarak, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, finans, kamu yönetimi, işletme, psikoloji, sosyoloji, antropoloji, gibi bilim dallarının kesişim noktası ve temelini oluşturmaktadır. Öğrencilerimiz aktif öğrenme süreçlerimizde geliştirdikleri bireysel özellikleriyle, ekonomi bilimi ve bu kesişen alanlara giren güncel konuları akademik, bilimsel ve eleştirel bir bakış açısından analiz edebilme ve çözüm önerileri geliştirebilme yetisine sahip olurlar. Programın son senesindeki Proje Dersinde öğrencilerimiz danışman öğretim üyeleri ile birlikte bir araştırma projesi çalışması hazırlayarak dört yıllık eğitim ve öğrenim süreleri boyunca edinmiş oldukları birikimi bir araya getirmelerine ve bu birikimlerini titiz, özgün ve somut bir projeyle tamamlama fırsatı edinmektedirler. Çalışmalarını sözlü, yazılı ve görsel olarak etkili biçimde ifade edebilme yetisi kazanmış olurlar ve dönem sonunda 3 öğretim üyesinden oluşan bir jüri önünde tezlerini savunurlar.
Bölüm öğretim üyelerimizin akademik makale çalışmalarına ilaveten, Bölümümüz web sitesinde kısa sözel bir özet not niteleğinde teknik olmayacak bir şekilde, genelde Türkiye ve Dünya ekonomisini ilgilendiren konularda yayınladığımız EKONOMİ NOTLARI dizisinde enerji sektöründe ithalat’a bağımlılıktan, çevresel ekonomi ve maliyet/fayda analizi, kalkınma ve gelişme ekonomisinden, kadın girişimcilik ve TCMB para politikalarına kadar çeşitli güncel gelişmeler ile ilgili öğretim üyelerimizin düşüncelerini paylaşıyoruz.
S8: Ekonomi programında kayıtlı bir öğrencinin Çift Anadal (ÇAP) ve Yandal yapma imkanı var mıdır?
C8: Evet. Ekonomi, pek çok bölümle ilişkilendirilebildiği için, Ekonomi bölümü öğrencilerine ekonomi uzmanlıklarına ilaveten diğer disiplinler hakkında da bilgi ve beceriler kazandırmak ve tam donanımlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak ve istihdam olanaklarını arttırmak amacıyla, üniversitemizin bir çok bölümüyle Çift Anadal (ÇAP) veya Yan Dal yapabilme imkanları sunmaktayız. Bu sayede öğrenciler, diledikleri taktirde, tercih ettikleri ikinci bir bölüm okuyarak iki diploma ile mezun olabilir, ya da tercih ettikleri bölümde Yan Dal yaparak diplomalarına ek bir sertifika alabilirler. Ayrıca, Yeditepe Ekonomi Bölümü öğrencilerini mevcut ÇAP Yandal anlaşmalarıyla sınırlamaz. Öğrencimiz, aşağıda listelenen bölümler dışında bir bölüm ile ÇAP / Yandal yapmak isterse bölüm kooridnatörüne başvurarak iki bölüm arasında ÇAP / Yandal anlaşması yapılmasını talep edebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği gibi bölümlerle ÇAP / Yandal yapma imkanı bulunmamaktadır. Öte yandan, mevcut ÇAP anlaşması olmasa da Fen Edebiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Ticari Bilimler Fakültesi gibi fakültelerin bölümleriyle kolaylıkla ÇAP / Yandal anlaşması yapılabilmektedir.