Tarım turizmi; insanların tarım, gıda, doğal kaynaklar ve çevre etkileşiminde büyüyen bir endüstridir. Bu dersin amacı, küresel olarak büyüyen tarım turizmi endüstrisini tanıtmaktır.
Bu ders, öğrencilere büyüyen tarım turizmi endüstrisini keşfetme fırsatı sunmaktadır. Bu derste öğrencilere tarım, gıda, turizm, ekoloji, kültürlerarasılık, sürdürülebilirlik ve kırsal kalkınma bağlamında tarım turizmi tanıtılacaktır. Tarım turizminin boyutları ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel insan etkileşimi kapsamında tartışılacaktır.
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Program Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Ölçme Yöntemleri |
Temel kavramlarını anlar; tarım turizmini tanımlar. |
2,3,8,9,10 |
1,2,3 |
A,B,C |
Tarım turizmi hakkında bilgi ve anlayış geliştirir. |
2,3,8,9,10 |
1,2,3,4,5 |
A,B,C |
Tarım turizminin kırsal kalkınmadaki rolünü ve etkisini kavrar. |
2,3,8,9,10 |
1,2,3,4,5 |
A,B,C |
Tarım turizmine yönelik eğlence, spor ve diğer tarımsal etkinlikler ve faaliyetler gibi tarım turizmi uygulamalarına ilişkin anlayış geliştirir. |
2,3,8,9,10 |
1,2,3,4,5 |
A,B,C |
İnsanlar ile tarım, gıda, doğal kaynaklar ve çevre arasındaki etkileşim hakkında anlayış geliştirir. |
2,3,8,9,10 |
1,2,3 |
A,B,C |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI |
||
Hafta |
Konular |
Ön Hazırlık |
1 |
Giriş |
|
2 |
Tarım turizminin tanımlanması |
Chapter-1 |
3 |
Tarım turizminin tarihi ve gelişimi |
Chapter-2 |
4 |
Tarım turizminin kırsal kalkınmadaki rolü ve etkisi |
Chapter-3 |
5 |
Tarım turizminin kültürler arası boyutu: Kültürel miras & Otantiklik & Kültürlerarası iletişim |
Instructor notes |
6 |
Tarım turizminde girişimcilik |
Chapter – 5 |
7 |
Tarım turizminde konaklama |
Chapte-15 |
8 |
Tarım turizmi modelleri |
Chapter-10 |
9 |
Ara sınav |
|
10 |
Tarım turizminde pazarlama ve tanıtım |
Chapter- 11 & Chapter -12 |
11 |
Tarım turizmi faaliyetleri ve etkinlikleri |
Chapter -10 |
12 |
Tarım turizmi ve sürdürülebilirlik: Sürdürülebilir tarım turizmi |
Agritourism and Sustainability: What We Can Learn from a Systematic Literature Review. |
13 |
Tarım turizmine örnekler |
Chapter-18 |
14 |
Tarım turizminde yeni yönelimler |
Chapter-17 & Chapter-19 |
Kaynaklar
KAYNAKLAR |
|
Ders Notu |
Sznajder, M., Przezbórska, L., Scrimgeour, F. (Eds.) Agritourism (2009, CABI) |
Diğer Kaynaklar |
Ammirato S, Felicetti AM, Raso C, Pansera BA, Violi A. Agritourism and Sustainability: What We Can Learn from a Systematic Literature Review. Sustainability. 2020; 12(22):9575. https://doi.org/10.3390/su12229575 |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI |
|
Dokümanlar |
Ders notları |
Ödevler |
Ödev, sunum |
Sınavlar |
Ara sınav, Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ |
||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI |
SAYI |
KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav |
1 |
30 |
Ödev |
1 |
10 |
Sunum (Sözlü + Yazılı) |
1 |
60 |
Toplam |
|
100 |
Finalin Başarıya Oranı |
|
60 |
Yıl içinin Başarıya Oranı |
|
40 |
Toplam |
|
100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI |
||||||||
No |
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
||||
1 |
Tarımın ekonomik sorunlarını kavrayabilme; ekonomi uygulamaları için mikro ve makro düzeyde veri toplama, analiz etme, yorumlama; ekonominin temel prensiplerini tarımda uygulayarak üretimi artırma yollarını çözümleme; ileriye yönelik doğru karar alabilme; projeye dayalı çözümler üretebilme; çağdaş teknikler ile uygulayabilme becerisi. |
|
|
|
|
|
||
2 |
Ulusal ve uluslararası tarımsal piyasaları izleyebilme, piyasa aktörlerinin davranışlarını anlayabilme; ekonomik ve politik gelişmelerin Türk tarım sektörü üzerine etkilerini tahmin edebilme, bunları yorumlama ve karar alma becerisi. |
|
|
X |
|
|
||
3 |
Pazarlama ilke ve yöntemlerinden yararlanarak tarım ürünlerinin pazarlanması; pazar araştırmaları konusunda temel bilgilere sahip olma ve yorumlama becerisi. |
|
|
|
|
X |
||
4 |
Tarımsal üretimle ilgili araç, gereç, yöntem ve donanımları tanıma; bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini ve modellerini uygulama; tarla bitkileri alanında bitki yetiştiriciliği, bitki ıslahı, tohumluk üretimi, genetik, fizyoloji, ekoloji, biyoteknoloji, bitki gen kaynakları, organik tarım ve çayır-mera yönetimi ve ıslahı ile ilgili bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi. |
|
|
|
|
|
||
5 |
Bilişim sistemleri alanındaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirme ve derinleştirme; bilişim sistemlerinde edinmiş olduğu bilgileri ilgili disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlama ve yeni bilgiler oluşturma; bilişim sistemlerindeki uygulamalarda karşılaşacağı karmaşık problemlere yeni yaklaşımlar geliştirme becerisi. |
|
|
|
|
|
|
|
6 |
Hukuk alanında bilimsel kaynaklara, yargı içtihatlarına hakim olma; ulusal ve uluslararası alanda karşılaştırmalı hukuk analizleri yapabilme; hukuk alanında edinilen bilgilerin, sosyal ve iktisadi alana aktarılmasını sağlama; disiplinler arası analiz yetisine sahip olma becerisi. |
|
|
|
|
|
|
|
7 |
Örgüt/kurum için amaç ve hedef belirleme becerisi; proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; iş sağlığı ve güvenliği konularında bilinç; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. |
|
|
|
|
|
|
|
8 |
İngilizce sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. |
|
|
|
|
X |
|
|
9 |
Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. |
|
|
|
|
X |
||
10 |
Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar, hava, su, toprak kirliliği, geri dönüşüm, çevreye karşı duyarlılık, çevre koruma ilgili konularda toplumu bilgilendirme becerisi. |
|
|
|
|
X |
||
11 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. |
|
|
|
|
|
AKTS İş Yükü Tablosu
DERS KATEGORİSİ |
Uzmanlık / Alan Dersleri |
||
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
|||
Etkinlik |
SAYISI |
Süresi |
Toplam |
Ders Süresi |
14 |
3 |
42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
16 |
3 |
48 |
Ara Sınav |
1 |
3 |
3 |
Ödev |
1 |
2 |
2 |
Sunum (Sözlü + Yazılı) |
1 |
20 |
20 |
Final |
1 |
3 |
3 |
Toplam İş Yükü |
|
|
118 |
Toplam İş Yükü / 25 (s) |
|
|
4.72 |
Dersin AKTS Kredisi |
|
|
5 |