Çiftlik yönetimin ilkeleri ve teknikleri konusunda farkındalık ve temel bilgi birikimi oluşturmak.
Tarımsal işletmelerde tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi, tarımsal üretimin teknikleri, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, üretim teknikleri, tarımda değer zinciri, ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması, pazarlanması, kontrolü, sertifikalandırılması, denetimi.
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Program Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Ölçme Yöntemleri |
Tarımda üretim modellerini kavrayarak bölgesel ve ülkesel düzeyde uygun işletme yöntemleri kullanabilir. |
4,8 |
1,2,3 |
A,B,C,D |
Dünya da tarımsal üretim farklı modelleri uygulayabilir ve bunları yönetebilir. |
4,8 |
1,2,3 |
A,B,C,D |
Çevre ve insan sağlığı ve tarımın sürdürülebilirliği açısından işletme yönetiminin önemini açıklayabilir. |
4,8,10 |
1,2,3 |
A,B,C,D |
Tarımsal üretimde işletme felsefesi, üretim ve pazarlama modellerini açıklayabilir. |
4,8 |
1,2,3 |
A,B,C,D |
İşletmede sürdürülebilir üretim, kar ve işletme entagrasyonunu açıklayabilir. |
7,8 |
1,2,3 |
A,B,C,D |
İşletmede bitkisel ve hayvansal ürünlerin birlikte üretimi ve yönetimini açıklayabilir. |
7,8 |
1,2,3 |
A,B,C,D |
Pestisit/kimyasal içermeyen bitkisel ve hayvansal üretim üretim teknolojilerini açıklayabilir. |
4,8 |
1,2,3 |
A,B,C,D |
Ürünlerin işlenmesi, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını açıklayabilir. |
3,4,8 |
1,2,3 |
A,B,C,D |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI |
||
Hafta |
Konular |
Ön Hazırlık |
1 |
Tarımsal üretimin genel esasları |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
2 |
Tarımsal üretimde çitlik yönetim modelleri |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
3 |
Entegre işletme yönetimi |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
4 |
Sebze üretimi, meyve üretimi, tahıllar ve yem bitkileri üretimi |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
5 |
Sera üretim modelleri, topraklı tarım modelleri (konvensiyonel, sürdürülebilir ve organik) |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
6 |
Toprak işlemeli ve işlemesiz üretim |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
7 |
Hayvansal üretim ve modelleri |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
8 |
Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerinin birlikte kullanımı |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
9 |
Vize |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
10 |
Tarımsal atıkların değerlendirilmesi ve sıfır atık |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
11 |
Toprak ıslahı ve biyolojik besleme ve mücadele ve arazi kalite indeksi |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
12 |
Hayvansal üretimde besleme bakım ve yönetim |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
13 |
Ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
14 |
Ürünlerin depolanması, taşınması ve pazarlanması |
Ders kitabında ilgili bölüm okunacaktır. |
Kaynaklar
KAYNAKLAR |
|
Ders Notu |
The Farm Management Handbook 2017/18 Editor Kara Craig SAC Consulting September 2017 © SAC Consulting 2017 ISSN 0308-5708 ISBN 978-0-9931063-6-1 |
Diğer Kaynaklar |
The Lean Farm: How to Minimize Waste, Increase Efficiency, and Maximize Value and Profits with Less Work 2015 Ben Hartmen |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI |
|
Dokümanlar |
Ders Notları |
Ödevler |
Ödev, sunum |
Sınavlar |
Ara sınav, Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ |
||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI |
SAYI |
KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav |
|
60 |
Ödev |
|
20 |
Sunum , Proje |
|
20 |
Toplam |
|
100 |
Finalin Başarıya Oranı |
|
40 |
Yıl içinin Başarıya Oranı |
|
60 |
Toplam |
|
100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI |
|||||||
No |
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
||
1 |
Tarımın ekonomik sorunlarını kavrayabilme; ekonomi uygulamaları için mikro ve makro düzeyde veri toplama, analiz etme, yorumlama; ekonominin temel prensiplerini tarımda uygulayarak üretimi artırma yollarını çözümleme; ileriye yönelik doğru karar alabilme; projeye dayalı çözümler üretebilme; çağdaş teknikler ile uygulayabilme becerisi. |
|
|
|
|
|
|
2 |
Ulusal ve uluslararası tarımsal piyasaları izleyebilme, piyasa aktörlerinin davranışlarını anlayabilme; ekonomik ve politik gelişmelerin Türk tarım sektörü üzerine etkilerini tahmin edebilme, bunları yorumlama ve karar alma becerisi. |
|
|
|
|
|
|
3 |
Pazarlama ilke ve yöntemlerinden yararlanarak tarım ürünlerinin pazarlanması; pazar araştırmaları konusunda temel bilgilere sahip olma ve yorumlama becerisi. |
|
|
X |
|
|
|
4 |
Tarımsal üretimle ilgili araç, gereç, yöntem ve donanımları tanıma; bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini ve modellerini uygulama; tarla bitkileri alanında bitki yetiştiriciliği, bitki ıslahı, tohumluk üretimi, genetik, fizyoloji, ekoloji, biyoteknoloji, bitki gen kaynakları, organik tarım ve çayır-mera yönetimi ve ıslahı ile ilgili bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi. |
|
|
|
|
X |
|
5 |
Bilişim sistemleri alanındaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirme ve derinleştirme; bilişim sistemlerinde edinmiş olduğu bilgileri ilgili disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlama ve yeni bilgiler oluşturma; bilişim sistemlerindeki uygulamalarda karşılaşacağı karmaşık problemlere yeni yaklaşımlar geliştirme becerisi. |
|
|
|
|
|
|
6 |
Hukuk alanında bilimsel kaynaklara, yargı içtihatlarına hakim olma; ulusal ve uluslararası alanda karşılaştırmalı hukuk analizleri yapabilme; hukuk alanında edinilen bilgilerin, sosyal ve iktisadi alana aktarılmasını sağlama; disiplinler arası analiz yetisine sahip olma becerisi. |
|
|
|
|
|
|
7 |
Örgüt/kurum için amaç ve hedef belirleme becerisi; proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; iş sağlığı ve güvenliği konularında bilinç; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. |
|
|
X |
|
|
|
8 |
İngilizce sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. |
|
|
|
|
X |
|
Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. |
|
|
|
|
|
|
|
10 |
Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar, hava, su, toprak kirliliği, geri dönüşüm, çevreye karşı duyarlılık, çevre koruma ilgili konularda toplumu bilgilendirme becerisi. |
|
|
X |
|
|
|
11 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. |
|
|
|
|
|
|
AKTS İş Yükü Tablosu
DERS KATEGORİSİ |
Uzmanlık / Alan Dersleri |
||
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
|||
Etkinlik |
SAYISI |
Süresi |
Toplam |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 15x toplam ders saati) |
14 |
3 |
42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
Ödev |
3 |
2 |
6 |
Sunum / seminer hazırlama |
1 |
1 |
1 |
Ara sınavlara hazırlık |
1 |
3 |
3 |
Ara sınavlar |
1 |
1 |
1 |
Proje / yarıyıl ödevi |
1 |
20 |
20 |
Arazi çalışması |
4 |
10 |
40 |
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık |
7 |
2 |
14 |
Yarıyıl sonu sınavı |
1 |
2 |
2 |
Toplam İş Yükü |
|
|
157 |
Toplam İş Yükü / 25 (s) |
|
|
6,28 |
Dersin AKTS Kredisi |
|
|
6 |