Ana içeriğe atla
  • Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
ATH 209
Ders Tipi: 
Alan Seçmeli
Teori Saati: 
3
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
3
AKTS: 
6
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 

Yiyecek ve İçecek işletmelerinin yapısı ve idaresi hakkında genel bilgiler vermek.

Dersin İçeriği: 

Personel, Temel işletme prensipleri, Servis, Maliyet kontrolü ve Hijyen

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma, 4: Benzetim, 5: Vaka Çalışması
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
A: Sınav, B: Sunum, C: Ödev, D: Proje, E: Laboratuvar

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları

Programın Öğrenme Çıktıları

Öğretim Yöntemleri

Ölçme Yöntemleri

  1. Temel işletme prensipleri kavranacaktır.

1,2,4

1, 2, 12

A

  1. Organizasyon yapısı anlaşılacaktır.

6,7,11

1, 2, 12

A

  1. Temel servis teknikleri hakkında fikir sahibi olunacaktır.

4,5,7

1, 2, 12

A

  1. Maliyet kontrolü yapılacaktır.

4,11,12

1, 2, 12

A

  1. Hijyenin öneminin farkında olunacaktır.

1,2,4

1, 2, 12

A

  1. Menu planlaması yapılacaktır.

4,11,12,13

1, 2, 12

A

 

Dersin Akışı

Hafta

Konular

Ön Hazırlık

1

Yiyeceğin Tarihi

 

2

Organizasyon Yapıları ve Temel İşletme Prensipleri

 

3

Menu Hakkında Genel Bilgiler

 

4

Menu Planlama

 

5

Standart Reçete ve Fiyat Politikası

 

6

Maliyet Kontrolü ve İşletim Sistemleri

 

7

Üretim

 

8

Tekrar

 

9

Servis Hakkında Genel Bilgi

 

10

Servis Teknikleri

 

11

Sanitasyon ve Hijyen

 

12

Sanitasyon ve Hijyen

 

13

Finansal Yönetim

 

14

Tekrar

 

15

Final Sınavı

 

 

Kaynaklar

Ders Notu

Management of Food & Beverage Operations, AHLA, Fourth Edition, Jack D.Ninemeier

Diğer Kaynaklar

 

 

Materyal Paylaşımı

Dökümanlar

Power point sunumları

Ödevler

 

Sınavlar

Vize, Final

 

Değerlendirme Sistemi

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI

SIRA

KATKI YÜZDESİ

Ara Sınav

1

100

Toplam

 

100

Finalin Başarıya Oranı

 

70

Yıl içinin Başarıya Oranı

 

30

Toplam

 

100

 

 

DERS KATEGORİSİ

Uzmanlık / Alan Dersleri

 

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

No

Program Öğrenme Çıktıları

Katkı Düzeyi

1

2

3

4

5

 

1

Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili temel kavramları anlamak

 

 

 

X

 

 

2

Turizm ve otel işletmeciliğinin bölgesel, ulusal ve uluslararası boyutlarını anlamak ve farkındalık sahibi olmak

 

X

 

 

 

 

3

Turizm ve otel işletmeciliği alanında sektörle ilgili etik, mevzuat, temel değerler ve ilkeler hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip olmak

 

X

 

 

 

 

4

Hizmet sektörünün kendine özgü dinamiklerinin bilincine sahip olmak ve mesleki mükemmeliyet standartlarını öğrenmek

 

 

 

 

X

 

5

Takım çalışmasına yatkın, problem çözme ve liderlik özelliklerine sahip olarak diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olmak

 

 

 

X

 

 

6

En az iki yabancı dilde, sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olmak

 

 

X

 

 

 

7

Uluslararası alanda tecrübe sahibi, mesleki ve akademik eğitimde uzman kadronun sağladığı farklı kültürlere ve dillere uyum becerisine sahip olmak

 

 

 

X

 

 

8

Kişisel, beşeri, teknik ve davranışsal becerilere sahip olmak

 

 

 

X

 

 

9

İnterdisipliner uygulamalarla (işletmecilik, ticaret, acentecilik, havayolu, lojistik vb.) farklı alanlarda işbirliği becerisine sahip olmak

X

 

 

 

 

 

10

Turizm ve otel işletmeciliği alanında nicel ve nitel araştırma yöntemlerini kullanarak araştırma yapmak ve proje üretmek

 

X

 

 

 

 

11

Turizm ve otel işletmeciliği alanında mesleki, akademik, teknik, entelektüel ve kültürel donanıma sahip olmak

 

 

 

 

x

 

12

Turizm alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemler ile değerlendirmek, karmaşık problem ve konuları belirlemek ve analiz edebilmek, tartışmalar yapabilmek, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilmek

 

x

 

 

 

 

13

Turizm işletmeciliğinin bir alanında (kongre-konaklama yönetimi, havayolları yönetimi, gastronomi, sosyal ve beşeri bilimler alanı) uzmanlaşmak

 

 

 

x

 

 

 

AKTS İş Yükü Tablosu

Etkinlik

SAYISI

Süresi
(Saat)

Toplam
İş Yükü
(Saat)

Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 15x toplam ders saati)

15

3

45

Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)

10

5

50

Ara Sınav

1

20

20

Final

1

20

20

Toplam İş Yükü

 

 

135

Toplam İş Yükü / 25 (s)

 

 

5,5

Dersin AKTS Kredisi

 

 

6

 
4