Bu ders, küreselleşmenin dünya ekonomisindeki yerini, emperyalizm kavramıyla olan ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda Çok Uluslu Şirketler (CUŞ), IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi küresel ekonomik aktörler incelenecektir. Ayrıca bir “dünya hükümeti” oluşturmayı amaçlayan “yönetişim” kavramı üzerinde de durulacaktır.
Derste, küreselleşmenin tanımı ve özellikleriyle birlikte emperyalizm ve sömürgecilik kavramları işlenecek, aradaki farklar ortaya konacaktır. Yine bu dersin konuları arasında kapitalist sistemdeki krizler (1873, 1929, 2008), ulus devlet sorunu, küreselleşme sürecinde hegemonya mücadelesi (ABD-Çin çatışması), IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü’nün küresel ekonomideki rolleri, küreselleşme karşıtı hareketler, dünyadaki gelir adaletsizliği gibi konular ele alınacaktır.
Yönetişim kavramının ne olduğu, küresel düzeyde ulus ötesi şirketlerin ekonomik ve siyasal yönden egemenliği ve bir “dünya hükümeti” oluşturma çabası, devletin bir “firma” gibi yönetilme anlayışı, bağımsız düzenleyici kurumlar adı altında ulus devletlerin önemli finans kuruluşlarının küresel örgütlere bağımlılığı incelemeye çalışılacaktır.